A gyártók és forgalmazók termékkínálatából

Összeállította: Eiler Emil
Magyar Grafika 2004 / Flexó különszám
 
Akzo Nobel Inks
A százéves fejlesztői és gyártói tapasztalatokkal rendelkező, a svédországi Trelleborgban lévő Akzo Nobel Inks festékgyár termékeit a keskenypályás flexó-, az íves- és tekercs-, a hagyományos és szárazofszet területen, heatset- és coldset-változatban használják. Folyékonyfestékeit papírra, fóliára és hullámkarton termékek nyomtatására egyaránt alkalmazzák. Az Akzo Nobel volt az első cég, amely figyelembe vette a szigorodó egészségügyiés környezetvédelmi előírásokat és megteremtette az ISO 9001:2000; ISO 14001 és OHSAS 18001 szerinti minősítés feltételeit.
 
Az A

kzo Nobel Inks – mint ismeretes – Európa egyik vezető nyomdafestékgyártója, amely egy Improved Quality for Improved Performance (röviden: IQ flexo), azaz jobb minőség a jobb tulajdonságokért elnevezésű oldószer- és vízalapú nyomdafestékrendszert fejlesztett ki. Ennek előnyei:a jobb nyomatminőség, megnövelt munkatermelékenység, alacsony költségű, egyenletesebb, minimális állásidejű, problémamentes termelés, gyors és egyszerű formalemoshatóság, nedvesség- és dörzsálló nyomat.
 
Az IQ nyomdafestékek a következő alkalmazási területeken ajánlottak:
 
Hullámkarton- és papírnyomtatás, a speciális extendereket tartalmazó Baseline IQ, vízbázisú alapfestékkel.
A termékskála, amely műszaki jellemzőit a cég honlapja foglalja össze, a következő:
Ú Topline IQ; Topline IQ Friction; Brightline IQ; Boardline IQ hő- és feltépődésálló preprintfesték; Boardline IQ Finescreen négyszínnyomó festék; Multiline IQ polietilénbevonatú kartonnyomó festék; Rotoline IQ csomagolópapír-, fólia-, flexó- és mélynyomó festék; Candyline IQ csavarás-, paraffin- és zsírálló nyomatot adó cukorkacsomagoló papírnyomó festék.
 
Vízalapú borítéknyomó festékek: Mailbase IQ; Mailflex IQ; Mailflex Combi- Process sorozat négyszínnyomtatáshoz, mázolt és mázolatlan papírra. Vízalapú Mailflex sorozat: 1-1; 1-2; 1-4; 1-5-5 és Mailgloss.
Az utóbbi gyorsan száradó, magasfényű festék.
 
Oldószeres bázisú, mázolt papírú borítékfestékek: a Mailstar és a Dyeflex.
 
Tapéta-, szalvéta- és tissue-nyomó festékek flexó-, mély- és szitanyomtatási célokra.
A hajlékonyfalú csomagolóanyagok, laminálófilmek és műanyag fóliák, a cellofán, alufólia és más fémes felületű anyagok nyomtatására a környezetbarát Basestar IQ az Akzo Nobel Inks cég nitrocellulóz-bázisú, monopigmentált, standard színkoncentrátum-sorozata ajánlható, amely maximális festékkeverési rugalmasságot biztosít. Két változata: a BSQ Basestar IQ standard, flexó és mélynyomó, továbbá a BSS Basestar IQ Screen, lassan száradó, flexótónus-nyomtatáshoz, alacsony csészetérfogatnál.
Előnyeik: magas színerő, jó karc- és vízállóság. A termékeket stabil, gyorsan és lassan száradó változatban gyártják. Környezetvédelmi szempontból mindegyik koncentrátum megfelel a CEPE nyomdafestékekre vonatkozó előírásoknak, beleértve a nehézfém-, aromásaminok és a benzidinszármazékok tartalmára vonatkozó irányelveket is.
A Basestar nitrocellulóz-bázisú nyomdafestéksorozat tagjai: Polystar és Combistar előoldali nyomtatáshoz, Multistar laminálható festék, Durostar kültéri alkalmazásokra, Packstar folyadékcsomagoló anyagok nyomtatásához, Rotostar mélynyomó festék papírra és fóliára.
 
A Multistar négyszínnyomó, laminálható festéksorozat, finom raszterhengerekhez (300 vonal/cm) ajánlott. Színerős, újraoldható, lassú száradású. A Lamistar polivinilbutirál-bázisú minőségi Panton színárnyalatú nyomdafesték-sorozat, a Polystar Metallic-festékek pedig fémes fényűek, az előoldali nyomtatáshoz alkalmazhatók. Fontos termékek még az Akzo Nobel-gyártmányú hígítók, lassítók és gyorsítók, mint pl. a Flexó Raszter hígító, Flexó gyorsító és Flexó lassító. (Bővebbet az info@hq.aninks.com; ludmilla. skobrak@tvr.akzonobel.com; internetlevelezési címeken és a www.aninks.com honlapon, illetve az ANI Holdings Magyarország Kft. +36-49-521-457 telefonszámán.)
 
Applied Laser Engineering (ALE)
A világ egyik vezető lézervésőrendszer fejlesztő és gyártó vállalata a lapunk Tallózó rovatában már ismertetett nagyfelbontású Meridián családbeli Progressive, Finesse, 2000, Atlas és Midas rendszereiről ismert. Ezen termékei kerámia, fém, természetes és szintetikus polimerek megmunkálására alkalmasak, így például aniloxhengerek, flexóhengerek, sleeve-ek és nyomólemezek előállítására.
A www.appliedlaser.co.uk honlapon a következő újabb termékeikről lehet részletes műszaki ismereteket szerezni: Film- és maszkhasználat, megvilágítás és kimosás, szárítás és montírozás nélküli, egylépéses CtP-eljárású, háromsugaras lézervéső berendezés, szárazofszet nyomóformák, flexó sleeve-ek, -lemezek és dombornyomó formák készítése céljára. Fontosabb aniloxtermékeik: a Quick Fire, Quick Step, Gravilox és a Thermalase. Utóbbi termál YAG technológiához, nagy rácssűrűségű formák előállítása céljára.
(Bővebbet a sales@appliedlaser.co.uk címen.)
 
AV Flexologic BV
A címkék, flexibilis csomagolóanyagok és hullámkarton- termékek flexóeljárással történő nyomtatása céljára berendezéseket gyártó holland cég jelenlegi prepress- és nyomtatóeszköz-választéka amely már tartalmazza a közelgő Drupán látható újdonságokat is az alábbiakban kerül felsorolásra.
 
Címkegyártás céljára:
Table Top 600 MKII. Egyszerű felépítésű, fotopolimer- lemezek nagy pontosságú szerelésére tervezett készülék, amely figyelembe veszi a lemezhenger regiszterjeleit is.
Aqua Super. Komplett lemezkidolgozó berendezés, max. 500 × 700 mm méretű, vizes előhívású flexó nyomólemezekhez, flexibilis csomagolóanyag gyártás céljára. MOM 1000 DD Eco. Rendkívül egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető berendezés, különféle szélességekben, olyan esetekre, amikor nincs szükség proofra.
MOM 1200 DD. Csapágy nélküli montírozó és proofkészítő berendezés, két nagy felbontású, az illesztékjelek fölé beálló színes kamerával felszerelve. Több ezer visszatérő munka adatait képes tárolni.
MOM 1500 MK II Special. Hengerek, sleeve-ek szerelésére és proofkészítésre tervezett berendezés. Két a regiszterjelekre beálló nagy felbontású kamerája szintén pozícionálási célokat szolgál. Ez is több ezer munka adatait képes tárolni.
 
Hullámkartonból készült termékek gyártás-előkészítésére tervezett berendezések
 
FlatMount Eco. Kézzel és automatikusan is üzemeltethető, könnyen kezelhető, univerzális montírozóberendezés hullámkartontermékek gyártása céljára, amelyet többféle méretben hoznak forgalomba.
FlatMount WIN. Teljesen automatizált, szabadalmazott eljárás szerint működő, síkmontírozó berendezés. Két gyors mozgású, illeszkedésbiztosító kamerájának működését közvetlenül a terméktervező részleg számítógépes adatai vezérlik.
OptiMount. Igényes munkák nyomdai gyártáselőkészítésére szolgáló klisémontírozó berendezés. Minőségi proofkészítési lehetőség, tükrös megoldás, közvetlen számítógépes kapcsolat a terméktervező részleggel, ezek jellemzik a globális szabvány-előírásokat kielégítő, szerelésre és próbanyomtatásra alkalmas csúcsminőségű berendezést.
(Bővebbet az av@flexologic.nl és m.smit@flexologic.nl címeken és a www.flexologic.nl honlapon.
Utóbbiról pdf fájl formájában letölthetőek a berendezések fényképei is.)
 

A cikk folytatása a www.mgonline.hu oldalon olvasható