Flexópanoráma 2004

Összeállította: Eiler Emil
Magyar Grafika 2004 / Flexó különszám

 

A korábban alábecsült, perifériásnak minősített flexóeljárást ma már egyre többen az ofszeteljárás méltó versenytársaként ismerik el. A hibridtechnológiák, az UV-festék- és lakktechnika, a kerek és végtelenített, a közvetlenül vésett elasztomer bevonatú sleeve-ek használatával, az elektronikus egyengetés terjedésével, a montírozás kiküszöbölésével, a kombinált nyomógépekbe is beépült flexó nyomómű – más eljárásokkal együtt – ma már egyenrangú félként segíti a piaci igények kielégítését.

 

Előző évi flexós számunkban részletesen áttekintettük a fejlődés menetét, a technológiai, piaci lehetőségeket és egyes flexós gyártók termékkínálatát. A mostani különszámban az egy év alatt bekövetkezett, illetve várható változásokat, trendeket, a keskenypályás tekercsnyomó flexós nyomdászokra váró új kihívásokat és esélyeket tekintjükát a nemzetközi szakirodalom, a gyártók sajtóközleményeiés újabb termékkí nálata tükrében.
Mivel a Drupa 2004 nemzetközi szakkiállítás flexós termékkínálatával külön cikkben részletesen foglalkozunk, összefoglalónkban az új termékek műszaki specifikációinak részletezése a korábbinál kisebb hangsúlyt kapott.
Külföldi flexós szaklapok cikkeinek ismertetése mellett néhány fontosabb szakkönyvre, a világhálón elérhető flexós egyéb információforrásokra és lehetőségekre is felhívjuk olvasóink figyelmét. Keskenypályás tekercsnyomtatás Helyzetkép és trendek, esélyekés új típusú kihívások Február végén, Romániában, a Heidelberg svájci partnervállalatának (a Gallus Ferd. Rüesch AG) egyik vezető beosztású dolgozója, Kishore Sarkar, előadásában egy műhelytanulmányt ismertetett.

 

Ebben, az általa dekoratív termékpiacnak nevezett ipari szektor követelményeit, trendjeit, a keskenypályás tekercsnyomtatás fejlődési irányait,az új kihívásokat és a szakterület nyomdászai számára megnyíló új esélyeket tekintette át. Példákkal bizonyította, hogy a nyomógép és nyomtatástechnológia fejlesztői a kor igényeinek megfelelő, új típusú flexó nyomógépekkel és eszközökkel segítik a nyomdászokat a feladatok megoldásában. A következőkben erről az előadásról tájékoztatjuk olvasóinkat.

A cikk folytatása a www.mgonline.hu oldalon olvasható