Klisé ragasztásakor keletkező légzárványok megszüntetésének technológiái

Sipos Tibor:
Klisé ragasztásakor keletkező légzárványok megszüntetésének technológiái
 
Az előadás a PNYME flexoszimpóziumám hangzott el
2004. március 4-én, Kiskőrösön
 
Magyar Grafika 2004 / Flexó különszám
 
Az alábbi írásműben egy olyan problémás jelenségre és annak lehetséges megoldásaira szeretném felhívni a figyelmet, amely minden flexónyomdát érint. Ez a jelenség a ragasztás során kialakuló légzárvány.
Ezek a légbuborékok mind a cilinder/sleeve-, mind a klisé- és a ragasztóoldalon kialakulhatnak, melynek következménye, hogy a légbuborékoknál jobban kiemelkedik a nyomóforma, amely a nyomatban hibaként jelentkezik.
 
Minden nyomda célja:
a lehető legjobb minőséget a legköltséghatékonyabban előállítani. Ez a szándék csorbul, amikor a ragasztáskor kialakulnak légzárványok. Egyrészt, valamilyen technológiával a már kialakult légzárványt meg kell szüntetni. Máskor, újra kell ragasztani a nyomóformát, mely extrém esetben akár a klisé sérüléséhez is vezethet, de mindenképpen csökkenti a produktivitást, és ezáltal növeli a költségeket. Amennyiben ragasztáskor elkerülik a figyelmet a légzárványok, azok hatását már csak a nyomatban lehet észrevenni.
 
Ez még nagyobb költségek kialakulásához vezet, hiszen meg kell állni a géppel, ki kell venni a kritikus hengert/sleevet és meg kell szüntetni a légzárványt. Ezek a költségek jelentősen megnövelik a késztermék előállítási költségét. Az igazán hatékony megoldás a megelőzés. A megfelelő technológia és segédanyag (kliséragasztó) használatával kiküszöbölhető a légzárványok kialakulása.
 
Másik módszerként alkalmazható egy szike, felhasítjuk a kliséragasztót, és így szüntetjük meg a kialakult légzárványt
 
Az eljárás hátránya, hogy ez egy agresszív beavatkozás, és csak a ragasztó és/vagy cilinder/sleeve közötti légbuborékok eltávolítására alkalmas. Semmiképpen sem javallott a klisé és ragasztó között kialakult légbuborékok megszüntetésére. A 3M új fejlesztése szintén a légzárványok kialakulásának megelőzésére koncentrál. Mind a klisé és a ragasztó, mind a cilinder/sleeve és a ragasztó között kialakuló légzárványok kialakulását meggátolja. Ezt a célt egy új fejlesztésű kliséragasztó alkalmazásával érték el. Ez a típusú ragasztószalag egymást keresztező mikrocsatornákat tartalmaz, melyek lehetővé teszik a légzárványok kivezetését bármelyik két felület közül, akármilyen irányban, így már ragasztás közben meggátolhatjuk a légbuborékok kialakulását.
 
Vegyük sorra a technológiákat:

Az egyik talán legfontosabb lépés bármelyik megoldás mellett döntünk a felületek por- és zsírtalanítása, valamint az esetleges ragasztómaradványok eltávolítása.
 
A ragasztómaradványokat eltávolíthatjuk különböző oldószerek, citrusalapú tisztítószer vagy csomagolószalag segítségével.
 
A por- és zsírtalanítást különböző oldószerek, vagy izopropil-alkohol és víz 70:30 arányú keverékével végezhetjük el.
 
Minden esetben, amikor ragasztunk, feltétlenül végezzük el a tisztítási műveletet!A légbuborékokat eltávolíthatjuk egy egészségügyi tűvel és fecskendővel úgy, hogy a tűt a légbuborékba szúrva kiszivattyúzzuk a két anyag között rekedt levegőt.
 

A cikk folytatása a www.mgonline.hu oldalon olvasható