Szitanyomás

Forrás: www.europrint.com

 

 

Transzferek a gyártók szolgálatában

 

Sokaknak ismerősek azok a ruhára (pólóra, melegítőre, farmerre) vasalható transzfermatricák, amelyek már egy-két évtizede kaphatók a piacon. Jó néhány szitanyomó ki is használja a transzfernyomásban rejlő előnyöket, és vannak kifejezetten erre specializálódott szitanyomók is.

 

A transzfernyomás előnyeit, úgy gondolom, a szakemberek számára nem kell ecsetelnem, hiszen mindenki által köztudott, hogy mind technológiájában, mind gépigényében lényegesen egyszerűbb, mintha közvetlen textilre nyomtatnánk. Népszerű technika ez, például sportmezek feliratozásához vagy számozásához.

Miért foglalkozom most mégis ezzel? Nos, sokan keresnek meg, hogy olyan transzfert szeretnének készíteni, illetve olyan nyomatot, aminek tapintása nem kemény, és a póló nyáron is hordható, mert a nyomaton át lélegzik a test. Nemrégiben jelentek meg a piacon az úgynevezett hot split transzferfestékek.
Ez azt jelenti, hogy a ruhára felvasalt grafikáról a hőprésgép felnyitása után azonnal, még forrón lehúzzuk a transzferpapírt, nem várjuk meg, hogy az kihűljön.
Ezzel a technikával azt érjük el, hogy vékonyabb festékréteg kerül az anyagra, és a nyomat tapintása finom lesz. A hőprésgéppel való felvasalás előnye emellett az, hogy a nyomatban a textilszálak lelapulnak, és mosás után sem szöszösödik ki a nyomat.

 

Több cég is árul már Magyarországon transzfermatricákat katalógusból. Ez a lehetőség azzal az előnnyel jár, hogy egyrészt a grafikai munkától, illetve a szitanyomás piszkos részétől megszabadul a felhasználó, és neki már csak a kész matricát kell felvasalni.
A kínálat pedig óriási. Egy-egy nagy gyártó cég akár két-háromezer féle mintát is tarthat raktáron. Nem kell belőle nagy mennyiséget rendelni, és a mintázást is olcsón lehet megúszni.

 

A divatot követő transzfermatricagyártó cégek katalógusaikban megjelenő mintáikat a divatszínekhez igazítják, és stílus szerint csoportosítják oket. Így a mintázáskor kiderül már, hogy melyik stíluscsoport nyeri el a vevok tetszését. Ezután pedig kényelmesen megrendelheti azokat a grafikákat, amelyekre a vevo ráharapott, és akár helyben önmaga felvasalhatja azokat akár aznap, amikor az áru eladásra kerül. Ezzel a raktárkészletet minimalizálhatja annak veszélye nélkül, hogy nem tudja kiszolgálni a vevőjét.

 

Megtakarítása a grafikai költségek, illetve azok az esetleges lenyomott áruk, amik nem nyerték el a vevo tetszését. Sajnos Magyarországon még nincs ilyen, kész katalógusból értékesíto transzfermatrica-gyártó cég; itt az alkalom szitanyomók! Van itt még olyan piaci rés, amelyben nincs éles verseny.

 

A PVC vita és a plasztizol festék

 

A tavalyi év óta heves viták, pletykák és történetek robbantak ki és keltek szárnyra a plasztizol festékek jövőjét illetően. A viták legnagyobb része a műanyag bázisú festékekben található plyvinyl-klorid származékok, azaz a PVC körül forog. A valóságban a kérdés a PVC gyártása folyamán használatos bizonyos származékok körül forog.
1999. dec. 17-én az Európai Bizottság elfogadott egy korlátozást, a PVC-származékokat tartalmazó három év alatti gyermekeknek szánt puha gyermekjátékok értékesítésére. Az alábbi származékok tartoznak ebbe a csoportba. DINP (diisononyl), DBP (dibutyl), DIDP (diisodecyl), DEHP (di 2 ethylhexyl), BBP (butylbenzyl) származékok.
Az Európai Közösség ezt az irányelvet mielőbb törvénybe szeretné foglalni, és a játékokat, valamint a játékok csomagolását olyan cimkékkel szükségeltetné ellátni, amelyek figyelmeztetik a felhasználót, hogy a játékot ne vegye a gyerek a szájába, mert az egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhat.

 

A jelenlegi irányelv a textilhordozókat nem tartalmazza.

 

1998. december 22-én a vásárolt termékek biztonságáért felelos bizottság (CPSC) egy jelentést adott ki, amelyben saját vizsgálatainak eredményét írta le. Ez a vizsgálat a hároméves életkor alatt használatos PVC anyagú, DINP-et (a PVC puhításához használatos) fogzást elősegíto, illetve csörgő típusú játékokra vonatkozott. A vizsgálat eredménye a következőt állapította meg:

 

A munkatársaink által elvégzett munkálatok, és más tudományos vizsgálatok alapján levonható következtetés, hogy kevés vagy egyáltalán nem kimutatható a máj vagy más szervek toxikus megbetegedésének kockázata az ilyen játékokból kibocsátott DINP származékok következtében. Ennek oka, hogy az esetlegesen az emésztőrendszerbe kerülő mennyiség nem éri el azt a szintet, amely káros lehet.

 

Bár ezen vita nem a textilen használatos muanyag bázisú festékekrol szól, a Greenpeace, mint a legszigorúbb szabályozást sürgeto vezeto szervezet további megszorításokat indítványoz. Nemcsak arra a konklúzióra jutottak, hogy minden puha PVC-bol készült játékot be kell tíltani, hanem további PVC termékeket is korlátozni kell.

 

A történetnek mindig két oldala van, és ez a kérdés még nincs lezárva. Van-e emberre káros hatása az ilyen anyagoknak? A tanulmányok szerint igen, de minimális mértéku. Bár végleges konklúziót még senki sem szűrt le, a nagy vállalatok a PVC-származékok használatának folyamatos csökkentése mellett döntöttek a vásárlói igények ilyen irányú alakulása alapján.

 

Amennyiben többet szeretne tudni a témáról, az alábbi weboldalakon találhat információt: {http://www.cpsc.gov}/ (Consumer Product Safety Commission), {http://www.greenpeace.org}/ (Greenpeace), {http://www.ecpi.org/} (European Council for Plastic. and Intermed.), {http://www.phthalates.org}/ (Phthalate Esters Panel).

 

Aki pedig azt gondolja, hogy nincs akkora piac erre, hogy az egy szitanyomót el tudna tartani, azoknak üzenem, hogy Szlovéniában több ilyen cég is van, és ez az áru könnyen és olcsón szállítható exportra is.

 

Szitanyomás nedves-a-nedvesre

 

Sokan hitetlenkedve fogadják a tényt, miszerint elkerülhető a plasztizolréteg feltapadása a szita aljára a szitanyomás során. Pedig aki ellátogatott a 2000. évi PRINTEXPO kiállításra, az maga is meggyőződhetett róla standunkon.

 

Mi okozza a plasztizolrétegek egymásra épülését a szita alján, és ez hogyan kerülhető el?

 

A nedves-a-nedvesre nyomás során a száraz szita felszedi a festékréteget a textíliáról. Ha a festék a szita alján nedves marad, akkor a feltapadás elenyésző lesz, ám ha megszárad, akkor jelentős mennyiségű rétegben tapadhat fel a szita aljára.
Ugyanis ahogyan a száraz szita, a megszáradt festékréteg is újra felszedi a plasztizolt a textíliáról, majd a második festékréteg megszáradása után ugyanez történik a következő réteggel is. Így egy idő után már olyan vastagon áll a festékréteg a szitán, hogy bekúszva a nyomtatási területre, a grafika éleinek torzulását eredményezi.
Ekkor szükségessé válik a termelési folyamat leállítása és a szita megtisztítása. Ám a termeléssel együtt az ördögi kör is újra indul.

 

A feltapadás tehát a festék szitán történő megszáradásának következménye. Bizonyos plasztizolokat azonban úgy fejlesztettek ki, hogy nedvesek maradjanak a nyomtatási folyamat során, és így kiküszöbölhetővé tegyék a feltapadást a szita hátoldalára.
Ezáltal kiválóan alkalmasak arra, hogy Ön a szitanyomás folyamatában a nedves-a-nedvesre nyomás technológiáját alkalmazza.

 

Eredményes folttisztítás

 

Tiszta és szervezett munkaterület esetén is előfordulhat, hogy a ruhadarabok egy része beszennyeződik a varrás, szitanyomás stb. során. A festékes ujj, a szitán keletkezett lyukak, gépolaj által okozott foltok azonban könnyen eltávolíthatók a ruhadarabról.

 

Három tényező van, amely a hatékony folttisztításban szerepet játszik: a tisztítószer, az alkalmazott eszköz, valamint a munkafolyamat.

 

A tisztítószer

 

Három alapvető típusa van a tisztítófolyadékoknak (a fő kémiai összetevő alapján csoportosítva őket), amelyek bármelyikével jó eredményeket érhet el. A megfelelő tisztítószer ismérvei: nagyon hatékony, gyorsan szárad, nem gyúlékony és nem túl drága.

 

A tisztítópisztoly

 

A magas nyomású elektromos tisztítópisztolyok nagy nyomással lövik ki a tisztítószert mind tűhegyes, mind permetező pozícióba állítva a szórófejet. A tűhegyes pozícióba állított szórófej mintegy átlövi a festéket a textílián, míg a szórt pozícióval minimalizálható a folyadék által okozott, eltávolított folt körül keletkező gyűrű képződése. Sokféle pisztoly létezik ma a piacon, amelyek például a nyomás nagyságában, valamint tartósságukban különböznek egymástól. A megfelelő pisztoly kiválasztásánál célszerű figyelembe venni, hogy szórófeje szabályozható legyen.

 

A munkafolyamat

 

Miután a megfelelő tisztítófolyadékot és eszközt beszerezte, fontos, hogy az alábbi lépéseket kövesse a legjobb eredmények elérése érdekében:

 

1. Amennyiben egy kis festéknyom keletkezett(pl. piszkos ujj által) a textílián, úgy azt a folttisztítás előtt hőkezelje! A magas nyomással kilőtt tisztítószer olyan hatékony, hogy a megszáradt festéket is eredményesen képes eltávolítani. Sőt, ha hőkezelés előtt próbálná meg eltávolítani a nemkívánatos festéket, valószínűleg egy nagyobb maszatot okozna.

 

2. Helyezze a pecsétes anyagot a tisztításhoz használt munkapadra! A tisztítani kívánt textília alá mindig helyezzen egy anyagot, amely a majdan eltávolított festéket elnyeli.

 

3. Tisztítópisztolyát tűhegyes szórófej pozíciójában alkalmazva kezdje a munkát a festékfolt legszélén, és körkörös mozdulatokkal haladjon a folt közepe felé. Így megelőzhető a folt szétterítése.

 

4. Miután a festéket eltávolította a textíliából, a szabályozható szórófejet állítsa permetező szóró pozícióba, és így kezelje az eltávolított folt környékét! Ezzel elkerülhető, hogy a tisztított terület körül egy gyűrű maradjon.

 

5. Amennyiben munkaállomása még légszárítóval is felszerelt, irányítsa a levegőt a szárítani kívánt felületre, és - ismét a szélétől a közepe felé haladva - szárítsa az eltávolított folt területét.

 

A fentieket figyelembe véve Ön is eredményesen veheti fel a harcot a textilt szennyezett olajfolttal, festékkel szemben.

 

Kaviárgyöngyök

 

A kaviárgyöngyök alkalmazása a textíliparban forradalmian új irányzat a különleges hatások elérése érdekében. A kaviárgyöngyök cseppnyi PVC-gyöngyöcskék, amelyeket nedves, nagy sűrűségű átlátszó plasztizol nyomaton hintenek szét.

 

Az átlátszó plasztizol kiváló ragasztóként működik ebben az alkalmazásában, mert átlátszósága nem von el a gyöngyök szikrázó hatásából, és viszkozitása elősegíti a gyöngyök tapadását a textilián. Az átlátszó plasztizol nyomásának kulcsa a megfelelő vastagságú festékréteg felvitele a textil felületére.
Elégtelen festékréteg a gyöngyök kimoshatóságát, míg a túl vastag rétegben felvitt festék a gyöngyök hatásának tompulását eredményezi. 34-es szita, 250 mikronos stencil kitűnő eredményeket biztosíthat.

 

A gyöngyök a grafikában utolsóként lenyomott, nedves, átlátszó plasztizolon alkalmazandók, a szárítást megelőzően. A gyöngyöcskék bármilyen nedves festékhez hozzátapadnak, ezért, ha van más szín is a nyomatban, azt villanószárítsa az átlátszó plasztizol felvitele előtt. Célszerű a szitanyomógép és a szárító közelében kialakítani a kaviárgyöngyök alkalmazására szolgáló munkaasztalt.
Egy kartondobozban vagy egy tiszta, megfeszített szitában helyezze el e gyöngyöket! Miután a szitanyomógépről levette a textilt, helyezze az üres szitába, és a nedves, átlátszó plasztizolt is magába foglaló grafika területére helyezzen el egy kis halmocskát a kaviárgyöngyökből! Most óvatosan emelje fel a textilt, biztosítva, hogy a kaviárok végigguruljanak a nyomott területen!
Rázza le a felesleges gyöngyöket, és hőalagúton hőkezelje a nyomatot!

 

A gyöngyök a legkülönbözőbb színekben, méretben és formában beszerezhetők. Forgácsolt PVC-szemcsékkel például zúzmara hatását érheti el. A grafika kiválasztásánál az alábbi két tényezőt célszerű figyelembe venni: a gyöngyök tömegéből adódóan kerülje a nagy kiterjedésű grafikát, továbbá az olyan finom vonalakat, amelyek vékonyabbak, mint a gyöngyök átmérője!
Helyette olyan kis területeken használja, amelyeknél a gyöngyök hatása válik hangsúlyossá.

 

Az új dekorációs technika alkalmazásának határa a csillagos ég. Használja képzelőerejét, és próbálkozzon egyéb anyagokkal is - például a homok vagy a fűrészpor -, de tesztelje a tapadást és a mosásállóságot!

Egy rövid animáció a

Egy rövid animáció a szitanyomásról tömören :

http://www.youtube.com/watch?v=NYeWdgdP-nE

Érdekesség! 360°-os pohár

Érdekesség!
360°-os pohár szitázás, nagyon "maszek" géppel.

https://www.youtube.com/watch?v=UDor_8v999Q

Üdv
Vaszkó