E-mail interjú

NYOMDAIPARI VÁLTOZÁSOK - A BETŰ EL VAN VETVE

Az alábbi cikk 1997 év elején jelent meg, hűen tükrözve az akkori nyomdaipar helyzetét és a lehetséges jövőképeket.

 

Érdekes elolvasni és visszatekinteni hogy mit gondoltak 15 évvel ezelőtt a még ma is aktív nyomdászok, hogyan látták az akkori helyzetet.

 

Egy-egy cég történetében pedig milyen óriási változások történetek az elmúlt 10-15 évben.

Engi Gábor - E-press Nyomda Kft.

Huszka Zoltán: A cég 1992-ben alakult. Mára szép, elegáns környezetben 18 főt foglalkoztat. A legkorszerűbb technológiákat használja.

Illés Nyomda – A.D.2001. Kft.

Huszka Zoltán: „Nyomdánk 1996-ban alakult, kezdetben Romayor ofszetnyomó gépen készültek a munkák.

A szinek nagymesterei - www.szinhelyes.hu

A tavalyi év végén Lázárfalvi Tamás megszerzte az UGRA UCE (Certified PSO Expert) minősítést, Mint UGRA kvalifikált szakember végezhet PSO és ISO12647 felkészítést, részt vehet a szabványosítás folyamatában az UGRA képviseletében, illetve magában az auditban is részt vállalhat.

 

Mindezt egészíti ki a szinhelyes.hu júliusi indulása amely minden szakmabeli számára tartogat kitűnő, tartalmas információkat.

 

Interjú Lázárfalvi Tamással

A digitalexpo szervezője - EXPOSITOR Kft.

Napokon belül megnyitja kapuit az idei Digitalexpo. Az előkészületekről és a programokról kérdeztük a rendezvény szervezőjét az Expositor Kft. ügyvezető igazgatóját Davidovics Ivánt.

 

1. Milyen fogadtatása volt a Digitalexpo-nak a kiállítói oldalról?

 

A Digitalexpo ötletét a szakma kezdettől fogva kedvezően fogadta, azt pedig külön örvendetesnek tartották, hogy együtt kerül megrendezésre a III. Signexpo reklámdekorációs szakkiállítással. Ennek is köszönhető, hogy egy új szakmai kör, a hálózatba kötött digitális tartalomszolgáltatók Digital Signage néven, a Digitalexpo alkiállításaként mutatják be kínálatukat, így a közel 100 cég 2008. november 27-29. között teljesen megtölti a Syma Rendezvényközpont 8.000 nm-es "A" csarnokát.
Megtiszteltetés számunkra, hogy az iparág piacvezető cégei, meghatározó hazai szereplői nagy számban szavaztak bizalmat a Digitalexpo-nak, és az összes nyomdaipari szakmai szervezet, sőt a Magyar Reklámszövetség is védnökként támogatja a megvalósítást.

Digitális fórum a szervezők szemével

Idén már a második alkalommal október 16-17.-én a Novotel Konferenciaközpontban rendezték meg a Digitális Szakmai Fórumot.
A Konica Minolta és a PNYME szervezésének sikerességét mi sem bizonyítja jobban mint a több mint 100 fő jelentkező.

 

A rendezvény után Kószás Attilát - termék és PR menedzser- kérdeztük a rendezvénnyel kapcsolatban és természetesen a hazai digitális piacról:

 

Nagyon pozitív visszhangja van az idei Digitális Fórumnak. Hogyan értékeli a rendezvényt? Milyen tapasztalatokat szereztek?

 

Az igazság az, hogy még mielőtt el kezdtük szervezni a Digitális Fórumot, kitűztünk magunk elé egy célt. Nos, ezt a célt nemhogy elértük, túlszárnyaltuk. Már a szervezés első fázisában, még mielőtt kiküldtük volna a meghívókat, már többen jelezték részvételi szándékukat. Nagyon meglepődtem ezen, és már akkor éreztem, hogy nagy érdeklődéssel kell számolnunk.

 

Természetesen mindehhez hozzájárult a PNYME (Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület) közreműködése és a tematikusan kialakított programterv is. A folyamat kezdetét vette, és minden úgy alakult, ahogy elképzeltük, sőt jobban.

Grünvald Zoltán - Szakmai versenyünk 2. helyezettje

"Életem értelme nem az, hogy nyomdász vagyok, hanem az, hogy szolgálok" - Kner Imre

Grünvald Zoltán vagyok, 1982. október 17-én születtem nyomdász családba. Szüleim nyomdászok és bár ők soha nem befolyásolták pályaválasztásomat, ez mégis meghatározó volt számomra, hiszen sokszor láttam Apukámat miközben dolgozott, és nagyon megtetszett a hivatása, szakmája. Sokat olvastam a nyomdászat történetéről, és különös fontosak lettek számomra azok az eszmék, amelyek régen körül lengték a Nyomdászokat. Egy zárt szűk szakmai volt ez régen, ahová kiváltság volt bekerülni, fontos volt a becsület, a tisztesség, az egymás segítése és a szakmai tudás.

Sike János - Szakmai versenyünk 3. helyezettje

Sike János vagyok 32 éves, Budapesten lakom a feleségemmel és a 3 éves kislányommal.
Először 1, 5 évesen kerültem kapcsolatba a nyomdával, mivel a szüleim az Athenaeum nyomdában dolgoztak és annak a bölcsődéjébe jártam.
1989-ben kezdtem nyomdaipari tanulmányaimat az akkor még Ságvári Endre Nyomdaipari szakiskolában és az Athenaeum nyomdában voltam gyakorlaton, ahol variantokon tanultunk.

Szili József - 2007 legjobb Magyar Nyomdásza

Szili József vagyok, 36 éves nyomdai gépmester. Bicskén élek a feleségemmel, a 8 éves kislányommal és a 9 hónapos kisfiammal.
1988-ban végeztem a Ságvári Endre Nyomdaipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában, mint nyomdai gépmester, magasnyomó gyakorlattal, ofszet és magasnyomó elméleti vizsgával.
Az első munkahelyem a lakhelyemen, Bicskén volt a Gradis Kft-nél.
Itt eleinte Grafopressen majd mivel a magasnyomás szinte teljesen megszűnt, Romayoron és Dominanton dolgoztam tovább. A nyomda elég kicsi volt, így egy idő után belekóstoltam a nyomdai fotózásba, montírozásba, lemezmásolásba és kötészeti munkákba is. Innen a cég megszűnte után az Oláh nyomdába mentem Budapestre 1993-ban. 1995-ben az Arion editor nyomdában helyezkedtem el. Itt találkoztam először Heidelbergi géppel, igaz, 30 évessel, de mégis nagy élmény volt dolgozni rajta a Romayorok és Dominantok után.
1996-ban kerültem az Andex Kft-hez. Itt Romayoron kezdtem, a cég szépen fejlődött, így egy idő után egyre jobb és nagyobb gépekre kerülhettem.

Remete Kornél - 2007 legjobb Magyar Nyomdásza

Remete Kornél vagyok, 1984 október 21-én születtem Szabadkán - Vajdaságban. A nyomdaiparral pályaválasztás előtt ismerkedtem meg, amikor egy ismerősünk körbevezetett a nyomdájában. Ez az első találkozás olyan nagy hatással volt rám, hogy rögtön eldöntöttem belőlem nyomdász lesz. Középiskolai tanulmányaimat Szabadkán kezdtem, mint nyomtató technikus. Már a tanulmányaim elején nagyon sok hétvégét töltöttem el egy kis nyomdában, hol az előkészítésen, hol a gépteremben, hol a kötészeten, attól függően, hogy hol tudtam segíteni. Igyekeztem a szakma minden apró fogását ellesni az ott dolgozóktól.
Eleinte inkább a grafikai tervezés érdekelt, de ahogy haladtunk előre a szakmai tantárgyakkal az iskolában egyre jobban elkezdett érdekelni a nyomdaipar technológiai része is. A mai napra már szinte elmondhatom, hogy a nyomdaipar szerelmese lettem.

Tartalom átvétel