Profi tipp - A nedvesítő folyadék az ofszetnyomtatásban

Nedvesítő folyadék és nedvesítő adalékok
• A nedvesítő folyadék vízkeménysége ideális esetben 8° dH és 12° dH
között, pH-értéke pedig 4,8 és 5,5 között van.
• A nedvesítő folyadék szokásos hőmérsékletének a 10°C és 15°C közötti érték számít.
Érdemes tudnia a gépmesternek, hogy a túl alacsony hőmérséklet a kondenzvíz kicsapódását okozhatja a tömlőkön és a nedvesítő vályúkon. Ez vízcseppek képződéséhez vezethet.
A nedvesítő adalékok komplex anyagrendszerek, amelyek különböző alkotórészeket tartalmaznak a kielégítő emulgeálódás és terülés (felületi feszültség) érdekében.
A pH-érték beállítása és stabilizálása (pufferrendszerek), a korrózióvédelem és a hűtő hatás szempontjából is fontosak és segítenek elkerülni a nyálkásodást (biocidek).

A sokféle vízminőség miatt fontos, hogy a megfelelő adalékot válasszuk ki.
Az alap: a víz
A természetben előforduló víz nem tiszta, gázt és ásványi anyagokat tartalmaz. A gépmester számára a vezetékes víz a nedvesítő folyadék kiinduló anyaga. A víz megítéléséhez megmérjük a víz keménységét, amely lényegében a kalcium- és magnéziumtartalomtól függ.

 

A víz keménységét minden esetben meg kell határozni az adalékok hozzáadása előtt, mivel a kész nedvesítő folyadékban (oldatban) már nem lehet egyszerű eszközökkel meghatározni a keménységet. A keménység teljes és egyszerű meghatározásában tesztcsíkok segítenek.
A karbonátkeménység meghatározása indikátoroldattal történik (mérési segédeszközök/anyagok kaphatók
pl. a Gebrüder Heyl, Myron L, Merck, Neukum, stb. cégeknél). Ennek során
figyelembe kell venni, hogy a mérésnél mindig „pillanatfelvételről” van szó és hogy a víz minősége nagyon erősen ingadozhat.
Felkérésre a nedvesítő folyadékok/adalékok gyártója általában vállalja a víz elemzését.

 

 

A víz keménysége
A víz mésztartalma problémákat okozhat nyomtatás közben, például:

 

• a festékező hengerek lecsupaszodását (mészlerakódások);
• lerakódásokat a gumikendőn;
• a pH-érték befolyásolását;
• a pH-érték ingadozását;

 

A túl nagy klorid-, szulfát- vagy nitráttartalom ezen felül korróziót okozhat.
Tesztcsíkkal egyszerűen lehet meghatározni a víz keménységét. A csíkot rövid időre (1 másodpercre)merítsük a vízbe és kb. két perc
múlva olvassuk le. Annak érdekében, hogy a víz az ideális keménységi fokkal rendelkezzék a nedvesítő oldat elkészítéséhez, elterjedt a víz sótalanítására a fordított ozmózis elve. Ennek során a vizet membránon préselik át.
Az így kezelt víz nagyon kevés maradék sótartalommal rendelkezik. Ehhez az ozmózissal kezelt vízhez újból sókat adnak, amíg eléri a 8° dH és 12° dH közötti keménységet.

 

pH-érték
A „pH” a latin „potentia hydrogenii” (=a hidrogén ereje) kifejezés rövidítése és a hidrogénionkoncentráció logaritmusos ábrázolását jelképezi.
A pH-érték így vizes oldatok savas vagy lúgos viselkedésének meghatározására szolgáló mérhető érték. Hogy milyen fajta savról vagy lúgról van szó, azt nem lehet megállapítani.
Egy 5-ös pH-értékű folyadék 10-szer savasabb egy 6-os pH-értékű folyadéknál. A nedvesítő adalékok általában pufferanyagokat tartalmaznak a külső hatások semlegesítése érdekében. A pH-érték nem túl sokat mond a nedvesítő folyadék minőségéről. Csupán azt mutatja ki, van-e benne adalék vagy nincs. A nedvesítő folyadék minőségének a meghatározásához természetesen meg kell határozni a vezetőképességét is.

 

 

A pH-érték és a puffer
A korszerű nedvesítő adalékok összetétele olyan, hogy az előírt adagolás esetén beáll a helyes pH-érték. A pufferolás megakadályozza, hogy a papír és a festék megváltoztassa a pH-értéket.

 

 

A pH-érték meghatározására szolgáló indikátorcsíkot egy percig merítsük be és utána vessük össze a színskálával.

 

Vezetőképesség = μS/cm
A vezetőképesség azt írja le, hogyan vezeti egy folyadék az áramot. A nedvesítő folyadékban levő szennyeződések hatására növekszik a vezetőképesség. A víztől és az adaléktól függően változik a vezetőképesség. A hőmérséklet és az alkoholkoncentráció
is hatással van a vezetőképességre. Több izopropanol (IPA) csökkenti
a vezetőképességet. A korszerű vezetőképesség-mérő műszerek a hőmérsékletet is beszámítják a mérésbe. Fontos, hogy a nedvesítőfolyadék-központban levő vezetőképesség-szondát rendszeresen tisztítsuk és kalibráljuk.

 

A vezetőképesség értékét „frissen készült nedvesítő folyadékon”
határozzuk meg, hogy aztán „mérceként” szolgálhasson a nedvesítő folyadék cseréjéhez. Ha a nedvesítő folyadék vezetőképessége kb. 1.000 μS/cm-rel megnőtt, ezt jelzésnek kell tekinteni a cseréjére.
A nyomtatási nehézségek megelőzésére ajánlatos 2 hetenként kicserélni a
nedvesítő folyadékot. Opciósan alkalmazható nedvesítőfolyadék-szűrők (pl.: Softflow) segítségével lényegesen meg lehet növelni a nedvesítő folyadék élettartamát.
Az univerzális műszerrel meg lehet mérni a pH-értéket, a hőmérsékletet valamint a vezetőképességet. Minden elektronikus mérőműszert rendszeresen kalibrálni kell.

 

A lemez benedvesítése
A víz felületi feszültségét arabgumival, glikollal, glicerinnel vagy alkohollal lehet csökkenteni. Hogy milyen anyagok vannak az egyes nedvesítő adalékokban, azt a gyártó a termék biztonsági adatlapján közli.

 

 

Az alkohol nagyon jó nedvesítő szer
Az izopropanol, amelyet IPA-nak is neveznek, csökkenti a felületi feszültséget, növeli a nedvesítő folyadék viszkozitását és ezzel elősegíti a filmképződést a nedvesítőműben.
Ennek hatására egyenletes lesz a nedvesítés. Az IPA gyorsan elpárolog.
Így gyorsabban szárad a festék és a párolgási hőelvonás hűti a nyomóműveket. Az IPA alkalmazása megnöveli a merítési volument és támogatja a nedvesítő folyadék felvételét. Az IPA habzásgátló hatású.

 

Az alkohol ellenőrzése
A felhasznált alkoholnak nagyon tisztának kell lennie. Ezt egyszerű próbával lehet ellenőrizni: Egy tiszta pohárba egyenlő mennyiségű vizet és alkoholt töltünk.
30–40 perc elteltével a folyadéknak átlátszónak kell lennie. Ha zavaros, akkor az alkohol használhatatlan.

 

 

Az areométer leolvasása
A mérőorsó mindenképpen szabadon úszva kell hogy tudjon mozogni egy üvegedényben vagy hasonlóban. A folyadékban és a mérőorsón nem szabad buborékoknak lenniük. Az átlátszó folyadékok leolvasása „lent” történik.
Olvassuk le a mérési értéket a Vol.% / Térf.%-nál, valamint olvassuk le a hőmérsékletet és számítsuk ki a Vol.% / Térf.%-értékkel. Utána ellenőrizzük a táblázatban a kiszámított értéket.

 

Az areométerrel meg lehet mérni a víz IPA-tartalmát. A műszer térfogat- és súlyszázalékokat mutat. Alapvetően térfogatszázalékot mérjünk. A hőmérséklet fontos szerepet játszik az IPA meghatározásánál. Ezért vegyük figyelembe a hőmérséklet-kompenzációt.
Ügyeljünk a meghatározás során a nedvesítő adalék fajsúlyára (sűrűség) (lásd atáblázatot).

 

 

Az alkohol mérése
Az alkohol mérése a nedvesítőfolyadék-központban hagyományos módon történik a nedvesítő folyadék sűrűségének mérésével (úszóval). A nedvesítő folyadék sűrűségét azonban nem csupán az IPA-tartalom, hanem a hőmérséklet, az adalék fajtája és a szennyeződés foka is befolyásolja. Itt nélkülözhetetlen a rendszeres tisztítás. Az idegen befolyástól messzemenően függetlenek az olyan korszerű mérési eljárások, mint az infravörös vagy az ultrahangos mérés.

 

Az alkohol hátrányai
• Az IPA elősegíti a szellemkép (sablonozás) keletkezését, mivel megnehezül a nedvesítő folyadéknak a festékbe történő emulgeálódása.
• Az IPA ezen kívül a hengerek lecsupaszodását is előmozdítja, különösen
nagy vízkeménység esetén, mivel az IPA csökkenti a kalciumsók
oldhatóságát.
• A túl sok IPA ki tudja csapatni a festék kötőanyagait, oldani tudja a fémes
pigmentek védőburkát, és így a fényesség csökkenését okozhatja.
• Az IPA megtámadhatja a papír mázát és ezáltal annak a gumikendőre
történő lerakódását okozhatja.
• Az IPA a könnyen párolgó szerves vegyületek (VOC) közé tartozik,
amelyeknek káros hatása van a légkörre (ózon, nyári szmog).
• Az IPA ezen kívül egészségi károsodásokat is okozhat.
Abból az elgondolásból, hogy „a jóból jó a sok”, a gépmesterek gyakran jóval több IPA-t tesznek a nedvesítő folyadékba, mint amennyire nyomtatástechnikai szempontból szükség lenne. Az alkohol célszerű legnagyobb mennyisége 5–8% körül van.
Egészség- és környezetvédelmi okból mindenképpen arra kell törekedni,
hogy minél kevesebb IPA-t használjunk. Hetenként egyszer-kétszer ellenőrizni kell az IPA koncentrációját valamint a nedvesítő adalékot.

 

A nedvesítő folyadék kikeverése
Alapvetően három változata van a nedvesítő folyadéknak:
1. Víz + adalék régebbi, plüsshengeres nedvesítőművekhez.
2. Ozmózissal kezelt víz, adalék plusz alkohol modern, bevonat nélküli
hengeres filmnedvesítőművekhez.
3. Ozmózissal kezelt víz plusz alkoholpótló IPA-mentes nyomtatáshoz.

 

 

A nedvesítő folyadék által okozott nyomtatási problémák

 

• Lerakódás a gumikendőre: A savas nedvesítő folyadék megtámadja a papír
mázát.
• Lecsupaszodás: Bevonatok a hengereken, a gumikendőn és a lemezen.
• A lemez kopása: Szétroncsolódik a nyomóelemek rétege. Túl agresszívak az adalékok, rosszul van beállítva a gép.
• A lemez korróziója: A lemez oxidálódik. Az adalék nem védi eléggé a lemezt.
• Túlemulgeálódás: Túl magas pH-érték, túl sok víz, túl lágy a víz, túl sok adalék, rosszul beállított hengerek, túl sok IPA, túl kevés festékfogyasztás.
• Habzás: Mosófolyadék került a keringésbe, túl nagy a visszafolyás,
habzó adalék.
• Rossz száradás: Túl alacsony pH-érték, nyomathordozó-festék rossz kombinációja, a nyomathordozó pH-értéke túl alacsony.
• A lemez rossz kitisztulása: Túl magas pH-érték, túl kevés IPA, a lemez védelme nem elegendő, a hengerek beállítása rosssz, hibás a festék-nedvesítőfolyadékegyensúly.
• Nyálka, szag: Túl kevés adalék, fertőzött víz, rezisztens szerves szennyeződés képződése.
• Kenődés: Túl kevés nedvesítő folyadék, nem alkalmas, szennyezett nedvesítő folyadék, a gép rossz beállítása.
• Fröcskölés: Túlemulgeálódás, rossz festék-nedvesítőfolyadék-egyensúly.
• Tónolás: Túl magas pH-érték, a lemez védelme nem kielégítő, a lemez rosszul van előhíva, lerakódások a lemezen vagy a gumikendőn, túl kevés IPA, hibás a festék-nedvesítőfolyadék-egyensúly,rossz a temperálás.
• Befestékezett dörzshengerek: Túl kevés hidrofil anyag a nedvesítő folyadékban, a króm felveszi a festéket.
• Növekedés: Rossz keverék, túlemulgeálódás, túl magas pH-érték, túl kevés IPA.

 

Forrás: Heidelberg Hírek

 

http://www.hu.heidelberg.com/www/html/hu/startPage