Minden, amit tudni kell a 2022-es év színéről

Kíváncsi vagy, hogy mi lesz a Pantone 2022-es év színe?

A legjobb helyen jársz!

 

Ha tehát szeretnéd megelőzni a trendeket, és szeretnéd megtalálni a módját, hogyan illesztheted be a színt a dekorációdba, akkor olvass tovább!

Színtan alapjai, színkeverés

Ma a nyomdaipar termékeinek túlnyomó része színes. A megrendelőnek mindig minőségi nyomtatványokat kell szállítani. Ennek kiindulási feltétele, hogy a nyomdatermék feldolgozásának kezdeti műveleteit végző kiadványszerkesztő a színeket jól lássa, a színeket biztosan kezelje.

 

Tudatosan alkalmazott színkezeléssel, bármely bemeneti eszközről származó eredeti reprodukálhatóan jeleníthető meg bármely kimeneti eszközön.
A színkezelési rendszerek képesek az egyes berendezések (vagyis a szkennerek, digitális kamerák, monitorok, nyomtatók valamint a film- és lemezlevilágítók...) összehangolására, ami lehetővé teszi a nyomtatási feltételeknek megfelelő színhű megjelenítést.

A color management fogalma

Az elmúlt évtizedek digitalizálódási tendenciáinak, technikai újításainak és a nyomdaipari folyamatok átalakulásának következtében újabb és újabb eszközök kapcsolódtak be a reprodukciós láncba.

 

Szerző: Pusztai László

 

Az első részben az alapfogalmakat szeretném tisztázni, illetve azokat a szükséges beállításokat, amikkel nagy bizonyossággal "nem nyúlunk félre", és színkezelés szempontjából korrent rendszerrel tudunk dolgozni.

 

A későbbiekben tervezett részek az alábbi témákat fogják körüljárni:

 

color management

A nyomdaiparban ma alapvetően elvárt a megrendelők részéről, hogy egy nyomda hitelesített és ISO rendszer szerint üzemeltetett colormanagement rendszerrel rendelkezzen. Ezeknek a rendszereknek a kiépítése a legtöbb nyomdában egy nagyobb új gép beszerzéséhez köthető, hiszen egy új géphez könnyű egy új színkezelő rendszert is kiépíteni.

A tavalyi év végén megszerzett UGRA UCE (Certified PSO Expert) minősítés igazolja, hogy Svájcban az UGRA előtt sikeres vizsgát tettem PSO (Process Standard Offset) ismeretből, bevezetésből és alkalmazásából. Mint UGRA kvalifikált szakember végezhetek PSO és ISO12647 felkészítést, részt vehetek a szabványosítás folyamatában az UGRA képviseletében, illetve magában az auditban is részt vállalhatok.