Aktuális programok

Aktuális programok

2024 szakmai programjaink

 

Nyomdai Kalandok
A legifjabb és legidősebb generációkban is szeretnénk felkelteni az érdeklődést a hagyományos nyomdai technikák iránt. A nyomtatott művészet ereje és varázsa nyer kifejezést ebben az innovatív projektben, amelynek te is a részese lehetsz. Tarts velünk, szakadj ki egy mások által elképzelt és teremtett illúzióból, és fedezd fel a téged körülvevő világ csodáit!  Tovább >>

 

Egy világ a zsebedben
Projektünk kereteit a folyamatos változásokkal lépést tartva, az aktuális trendeket követve, a jelen kihívásaira reflektálva alakítottuk ki. A mini könyvek egyedisége az exkluzív kivitelezésükben rejlik, amely során kézi gyártású megoldásokat, kézi könyvkötészeti szakmai fogásokat alkalmazunk A program az egyedi tervezésű mini könyveit mutatja be – a tervezéstől az előállításon át a kész kötetek népszerűsítéséig, forgalmazásáig Tovább >>

 

Papírvarázs - Grafikus alkotóműhely
Hosszú távú tervünk, hogy a régi céhek mintájára, azok funkcióit, működését felelevenítve, egy elhivatott tervezői csapattal kimagasló minőségű, igazi értékeket képviselő termékeket hozzunk létre, amelyeket a piacon is értékesíteni tudunk. Várunk műhelyünkbe minden olyan szakmáját szerető, elhivatott grafikust, aki szívesen csatlakozna egy lelkes, proaktív közösséghez. Fedezzük fel együtt, hogy a papírban, mint anyagban milyen sokféle szépségég rejtőzik!  Tovább >>

 

Ólombetűk nyomában

A nyomdászok évszázadokon át kiváltságos közösséget alkottak a szakmunkások világában, hiszen lehetővé tették a kultúra szélesebb körökhöz való eljutását. Ráadásul egy-egy nyomda többször kiadó és könyvkereskedés is volt. Vajon milyen élmény lehetett egykor ezek mögött a nyomdagépek mögött állva eltölteni a mindennapokat?
Ebbe az élménybe lehet belekóstolni azokon az oktatási programjainkon, amelyek keretében vagy egy intézmény, vagy egy esemény szervezőjének a felkérésére az országon belül bárhova házhoz megyünk. Tovább >>

 


 

Szakmatörténeti kiállításunk támogatási lehetősége - 1%

 

Kedves Kollégák, Nyomdászok!

 

Civil szervezetünk a Magyar Nyomdász Társaság fogadja az adóból felajánlott 1%-t, melyet teljes egészében a szakmatörténeti kiállításunk programjaira, bővítésére használunk fel.

 

Adószámunk amit fel kell tüntetni:

18206926-1-12

 

 


 

Szakmatörténeti kiállítás és interaktív bemutató

 

Kedves Kollégák, Nyomdászok!

 

Sokan tudunk olyan történetet, amikor szakmai örökségünk eszközei lettek az enyészeté. Így szinte alig maradt meg mára valami a régmúlt nyomdász elődeink gépei szerszámai, eszközei közül.

 

Sok szervezés után, 2013-ban megnyitottuk egy gyönyörű környezetben, a világörökségi környezetben, Hollókő Ófalujában, a Kossuth út 84. alatt a volt község házban szakmatörténtei kiállításunkat a Kézműves Nyomdaműhelyt. Emléket állítva a kézműves nyomdászatnak ahol egykoron művészi szinten művelték és megmentése, az utókornak való bemutatása kiemelten fontos feladatunk.

 

Nem egy átlagos kiállítást hoztunk létre, ahol a gépek kordon mögött csak, mint vasdarabok állnak. Ez egy olyan kiállítás ahol századfordulós évekbeli, működő, kipróbálható interaktív nyomdaműhelyben tehet időutazást a látogató. Az összes kiállított gép, emberi erővel működtethető, szakértő nyomdászok vezetésével minden gép kipróbálható.

 

A nyomdász szakma igazi szépségei kézzel fogható közelségbe kerülnek. Kidolgoztuk a szakmai programot, gyermekfoglalkozások, bemutatók és szakmatörténeti előadások alkalmával mindenki betekintést kap a nyomdász szakma szépségeibe.

 

 


 

GÉPMENTÉS

 

Gondoltunk egy merészet, elterveztük, hogy megmentünk minden nyomdai gépet, berendezést, eszközt, betűkészleteket, bármit, ami szakmánkhoz kapcsolódik és a hulladéktelep lenne a végzete.

 

A felajánlott vagy megvásárolt gépekről részletes nyilvántartást vezetünk.
Vállaljuk ezeknek a gépeknek az elszállítását, rendbehozatalát és állapotmegőrzését, egy önálló raktárban, hogy majd egy működő nyomdamúzeum aktív tagjai legyenek.

 

Ha tud olyan nyomdai gépről, berendezésről, melynek sorsa a vastelep lenne, kérjük, jelentkezzen és Mi megmentjük szakmai múltunk egy darabját.

 

Tel: 06/70 774-8060, 06/20 237-5445

 


 

DIGITALIZÁLÁS

 

Szakkönyveink, nyomdai témájú kiadványainkat szeretnénk megmenteni a 21. század által nyújtott technológiai vívmányaival.

 

Könyvdigitalizálási akciónkban elsősorban olyan szakkönyveket keresünk felajánlásként, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, már csak 1-1 példánya található meg, illetve olyan szakmaiságot képvisel, amelyet mindenképpen meg kell menteni a jövő nyomdászainak.

 

A felajánlott könyveket két-három hét alatt feldolgozzuk, és köszönhetően a technikának teljesen sérülésmentesen, kitöredezettség nélkül tudjuk elkészíteni a digitális anyagokat kereshető formátumban.