Küldetésünk

Egykor nyomdásznak lenni egyet jelentett a tanult és szakmáját jól ismerő, megbecsült emberrel. Az hogy ma ez jellemzően nem így van nem feltétlen a szakma és a nyomdászok hibája.

 

Változik a világ körülöttünk egyre inkább rideggé és közömbössé teszi az embereket. A szakmai tudás ma már nem erény és nem követelmény.
Ezzel a mentalitással lassan elsorvasztották a nyomdászok szakmai büszkeségét. Kiölték a nyomdászokból az összetartozás érzését. Egykoron a nyomdászok számítottak a legösszetartóbb szakmai szervezetnek.

 

Tudásuk, összetartó erejük méltán vált elismerté, és megbecsülté más szakmák és szövetségek szemében is. Szakmánk tárgyi emlékei fokozatosan eltűntek, legtöbb esetben a MÉH telepen kötnek ki.

 

Nehezen tudnánk ma már ólombetűt vagy magasnyomógépet mutatni az utánunk jövőknek. Régi szakkönyveink, írásos emlékeink eltűnnek nem adatnak át az utókornak. Különböző szakmai fórumokon, folyamatosan érlelődött egyre több nyomdászban a gondolat hogy ez így nem mehet tovább.

 

Igenis szükség van folyamatos szakmai fejlődésre. Szükség van nyomdász irodalmunk tovább adására. Régi tárgyi emlékeink védelmére, megmentésére. Hagyományaink megőrzésére, átörökítésére. A nyomdász szakma becsületének visszaállítására. A szakma és a nyomdászok összefogására. Mert együtt sokkal erősebbek vagyunk sokkal többet érhetünk el.

 

 

Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb oktatási intézménybe eljussunk és ott a szakmánkat bemutatva népszerűsítsük a nyomdász szakmát. Hiszünk benne, hogy a fiatalokban van a szakmánk jövője. Várunk minden olyan szakmáját szerető nyomdászt, a nyomdász szakmával szimpatizáló embert, aki szívesen csatlakozna egy lelkes szakmailag elhívatott társasághoz.

 

Mindenkit, aki fontosnak érzi a nyomdász értékek megmentését, akár tettekkel, akár erkölcsi vagy anyagi támogatással tudja segíteni munkánkat.