Csatlakozópont

interface a számitógép önálló kapcsolóműveit (pl. az operatív tárat és a számolómüvet, a processzort stb.) összekötő pontok a ~ ok. Elektromechanikus és elektronikus, valamint szink-ron és aszinkron kapcsolóművek között ~ okat elég nehéz létrehozni. A ~ kialakítását a következő megkötések határozzák meg:

- két berendezés csatlakozó vezetékeinek fizikai tulajdonságai és a vezetéken kicserélt jelek,

- a kicserélt jelek jelentése;

- azok a helyek, ahol a vezetékek egyszerűen (pl. dugós csatlakozással) mechanikusan vagy elektromosan megszakíthatók. A ~ vezetéke kapcsolatot létesít a ~ két oldalán levő berendezésekkel.

 

Csatorna

1. Az egyrnás alatt több soron keresztül azonos vagy közel azonos nagyságú szóközök elhelyezkedése. A csatorna szedését kerülni kell.

2. Adatátviteli rendszerekben párhuzamos átvitelt biztosító sávok, vezetékek neve.

 

Cserzés

kolloid rendszerek térhálósodása fény, hő vagy vegyszer hatására. A ~ a molekulák közötti (intermolekuláris) hidak képződésének eredménye. A ~ következtében a rendszer fizikai-kémiai tulajdonságai megváltoznak, pl. csökken oldhatóságuk, duzzadóképességük.

 

Cserzőelőhívás

a fotográfiai rétegek előhívásának az a különleges esete, amikor az ezüstkép kialakulásával párhuzamosan képződő cserző hatású előhívó-oxidációs termékek a zselatinhoz kötödnek, és azt a redukált ezüsttel arányosan megcserzik.

 

Csésze

a ~ vagy rácscsésze a mélynyomóhenger felületén maratással vagy véséssel kialakított nyomóelem, amelyet a stég hálórendszere fog közre. Alakja a mélynyomórácstól, ill. a vésöszerszámtól függ.

 

Csillag-tekercstartó

delta-tekercstartó háromágú tekercstartó, amely automatikus tekercsváltásra is alkalmas. Az automata tekercsváltó berendezések a nyomtatási folyamat megszakítása nélkül biztosítják a folyamatos papírpályavezetést. A tekercstartók egyik típusa, három tekercs elhelyezésére alkalmas. Egyes géptípusokra csökkentett méretü kivitelben készül, ahol az új tekercs felfogása az előzö tekercs részbeni lefutása után válik lehetővé.

 

Csipesz

pinzetta a szedésforma korrigálásánál használják a hibás betű vagy szó kiemelésére.

 

Csípőhenger

tekercsnyomógépek hajtogatóművében a keresztirányú hajtást végző szerkezeti rész.

 

Csípőlemez

a csípőhengerre szerelt lemez. csípőhenger. csiriz lisztből, keményítőből és vízből főzött, majd lehűtéssel készített ragasztó, amely szobahőmérsékleten, a víz eltávozásával köt. Szivóképes anyagok, főleg papír, textil és bőr ragasztására alkalmas, általában gyenge ragasztókötést biztosító anyag.

 

Csomagolóipari ragasztók

a csomagolástechnikában leggyakrabban alkalmazott papírzacskók, dobozok, zsákok, papír- és műanyag, ill. fémfólia bevonatok előállításához, a termékek lezárásához, címkék felragasztásához alkalmazott ragasztók közös elnevezése. Kémiai összetétel szerint keményítöből, keményítő- és cellulózszármazékból, fehérjékből, valamint szintetikus anyagokból előállított ragasztók tartoznak ebbe a csoportba. csontenyv állati enyv.

 

Csúcsfény

az eredeti, ill. a tárgy területére irányított, rendszerint erős megvilágitást adó fény. Növeli a tárgy egyes kiemelkedö részleteinek csillogását. A ~ ún. kemény fény, amit csúcsfénylámpával (ún. spotlámpával) állítanak elő.

 

Csúcsfénymaszk

az árnyalatos felvételre jellemző feketedési görbe alsó és felső szakaszán az egyenestől való eltérés nagysága függvényében árnyalattorzítás jelentkezik, amelyek a képeredeti csúcsfényeiben és a sötét képrészeiben kontrasztcsökkenést okoz. Az árnyalatos negatívon a feketedési görbe felső szakaszának kontrasztcsökkentő hatását egy másik filmmel, az ún. ~ kal lehet helyesbíteni. Két felvétel készítendő: az alapfelvételen megtalálható az eredeti összes árnyalata, a csúcsfénytől a sötét képrészekig, a másik felvételen csak a csúcsfények vannak kiexponálva O,5-0,9 D fedettségig, a sötét képrészek üvegesen átlátszóak. Ha a csúcsfénymaszkot összeillesztve használják a negatívval, a feketedési görbe felső hajlított szakaszának árnyalattorzító szakaszát lehet helyesbíteni, mivel a negativ sötét részeiben (az eredeti csúcsfényei) nő a fedettség.

 

Csúszás

a pontatlan legördülésből eredő nyomtatási hiba.

 

Csúszásellenőrző mező

a nyorntatás-ellenőrző skáláknak az a része, amelynek segítségével a csúszási hiba észrevehető.

forrás : különböző Internetes fórumok , céges weboldalak, szótárak, könyvek