Csatlakozópont
interface a számitógép önálló kapcsolóműveit (pl. az operatív tárat és a számolómüvet, a processzort stb.) összekötő pontok a ~ ok. Elektromechanikus és elektronikus, valamint szink-ron és aszinkron kapcsolóművek között ~ okat elég nehéz létrehozni. A ~ kialakítását a következő megkötések határozzák meg:

- két berendezés csatlakozó vezetékeinek fizikai tulajdonságai és a vezetéken kicserélt jelek,
- a kicserélt jelek jelentése;
- azok a helyek, ahol a vezetékek egyszerűen (pl. dugós csatlakozással) mechanikusan vagy elektromosan megszakíthatók. A ~ vezetéke kapcsolatot létesít a ~ két oldalán levő berendezésekkel.
 
Csatorna
1. Az egyrnás alatt több soron keresztül azonos vagy közel azonos nagyságú szóközök elhelyezkedése. A csatorna szedését kerülni kell.
2. Adatátviteli rendszerekben párhuzamos átvitelt biztosító sávok, vezetékek neve.
 
Cserzés
kolloid rendszerek térhálósodása fény, hő vagy vegyszer hatására. A ~ a molekulák közötti (intermolekuláris) hidak képződésének eredménye. A ~ következtében a rendszer fizikai-kémiai tulajdonságai megváltoznak, pl. csökken oldhatóságuk, duzzadóképességük.
 
Cserzőelőhívás
a fotográfiai rétegek előhívásának az a különleges esete, amikor az ezüstkép kialakulásával párhuzamosan képződő cserző hatású előhívó-oxidációs termékek a zselatinhoz kötödnek, és azt a redukált ezüsttel arányosan megcserzik.
 
Csésze
a ~ vagy rácscsésze a mélynyomóhenger felületén maratással vagy véséssel kialakított nyomóelem, amelyet a stég hálórendszere fog közre. Alakja a mélynyomórácstól, ill. a vésöszerszámtól függ.
 
Csillag-tekercstartó
delta-tekercstartó háromágú tekercstartó, amely automatikus tekercsváltásra is alkalmas. Az automata tekercsváltó berendezések a nyomtatási folyamat megszakítása nélkül biztosítják a folyamatos papírpályavezetést. A tekercstartók egyik típusa, három tekercs elhelyezésére alkalmas. Egyes géptípusokra csökkentett méretü kivitelben készül, ahol az új tekercs felfogása az előzö tekercs részbeni lefutása után válik lehetővé.
 
Csipesz
pinzetta a szedésforma korrigálásánál használják a hibás betű vagy szó kiemelésére.
 
Csípőhenger
tekercsnyomógépek hajtogatóművében a keresztirányú hajtást végző szerkezeti rész.
 
Csípőlemez
a csípőhengerre szerelt lemez. csípőhenger. csiriz lisztből, keményítőből és vízből főzött, majd lehűtéssel készített ragasztó, amely szobahőmérsékleten, a víz eltávozásával köt. Szivóképes anyagok, főleg papír, textil és bőr ragasztására alkalmas, általában gyenge ragasztókötést biztosító anyag.
 
Csomagolóipari ragasztók
a csomagolástechnikában leggyakrabban alkalmazott papírzacskók, dobozok, zsákok, papír- és műanyag, ill. fémfólia bevonatok előállításához, a termékek lezárásához, címkék felragasztásához alkalmazott ragasztók közös elnevezése. Kémiai összetétel szerint keményítöből, keményítő- és cellulózszármazékból, fehérjékből, valamint szintetikus anyagokból előállított ragasztók tartoznak ebbe a csoportba. csontenyv állati enyv.
 
Csúcsfény
az eredeti, ill. a tárgy területére irányított, rendszerint erős megvilágitást adó fény. Növeli a tárgy egyes kiemelkedö részleteinek csillogását. A ~ ún. kemény fény, amit csúcsfénylámpával (ún. spotlámpával) állítanak elő.
 
Csúcsfénymaszk
az árnyalatos felvételre jellemző feketedési görbe alsó és felső szakaszán az egyenestől való eltérés nagysága függvényében árnyalattorzítás jelentkezik, amelyek a képeredeti csúcsfényeiben és a sötét képrészeiben kontrasztcsökkenést okoz. Az árnyalatos negatívon a feketedési görbe felső szakaszának kontrasztcsökkentő hatását egy másik filmmel, az ún. ~ kal lehet helyesbíteni. Két felvétel készítendő: az alapfelvételen megtalálható az eredeti összes árnyalata, a csúcsfénytől a sötét képrészekig, a másik felvételen csak a csúcsfények vannak kiexponálva O,5-0,9 D fedettségig, a sötét képrészek üvegesen átlátszóak. Ha a csúcsfénymaszkot összeillesztve használják a negatívval, a feketedési görbe felső hajlított szakaszának árnyalattorzító szakaszát lehet helyesbíteni, mivel a negativ sötét részeiben (az eredeti csúcsfényei) nő a fedettség.
 
Csúszás
a pontatlan legördülésből eredő nyomtatási hiba.
 
Csúszásellenőrző mező
a nyorntatás-ellenőrző skáláknak az a része, amelynek segítségével a csúszási hiba észrevehető.
forrás : különböző Internetes fórumok , céges weboldalak, szótárak, könyvek