Gyártás-előkészítés
az a tevékenység, amely a nyomdában lehetővé teszi a termék előállításának megkezdését, vagyis a műszaki és a szervezési utasítások összessége. A ~ három résztevékenységből áll:

- a konstrukció kialakitásából,
- a technológia meghatározásából;
- a gyártás szervezési elökészítéséből.

A nyomdaiparban a ~ általában a termelési osztály szervezetén belül működik.

 

Gyártási irány
a papír haladási iránya a papírgépen. A papírgéphossztengelyével megegyezö irányú. Keresztirány a ~ ra merőleges. Gyártási és keresztirányban a papír tulajdonságai eltéröek, ezért a nyomdaiparban a papir ún. szálirányát fontos meghatározni.

 

Gyártásprogramozás
a termelés menetének időrendi megtervezése és előírása a kapacitások figyelembevételével. A programkészítés két részre osztható
- a gyártmányok (egy-egy megrendelés) teljes átfutását tartalmazó ún. nagyvonalú programozásra;
- rövid időre szóló, az üzemek, műhelyek vagy egyes munkahelyek feladatait tartalmazó ún. operatív programozásra.

 

Gyártásszervezés
a gyártás térbeli és időbeli meghatározását és olyan ügyviteli dokumentumok kidolgozását jelenti, amelyek lehetővé teszik a gyártás irányítását, elszámolását és ellenőrzését. gyártástervezés több gyártmányra érvényes, szűkebb értelemben technológiai tervezést jelent, tágabb értelemben a teljes gyártási folyamatot, a technológiai műveleteken túlmenően a nern technológiai műveleteket (szállítás, minőségellenőrzés stb.), valamint a gyártási rendszer tervét.

 

Gyártmánytervezés
egyedi gyártmány technikai tervezése.

 

Gyengítés
olyan utókezelés, amikor a felvétel fedettségét a fémezüst kioldásával csökkentik. Az ezüstöt csak akkor lehet oldatba vinni, ha először oxidálódik, majd az oxidált alakot a rétegből kioldják. Kémiai szempontból a ~ az előhívással ellentétes folyamat, mivel az ezüstatomból elektront kell elvonni.

 

Gyorsan száradó
(quik-set) ofszetfestékek szintetikus kötőanyagot tartalmazó síknyomófestékek, íves gépen natúr vagy mázolt felületű papírok nyomtatására. Zselatinálódásos és utánoxidációs száradású festékek.

 

Gyors előhívás
marólúgokkal lúgosított nagy pH-értékű és nagy hatóanyag-tartalmú elöhívókkal 25-30 °C-on; 30-60 másodperc alatti előhívás. A nagymértékű fátyol növekedést benztriazol adagolásával csökkentik. A ~ hoz gyors rögzítést kell alkalmazni.

 

Gyorsítóhenger
korszerű, nagy nyomtatási sebességgel dolgozó ívesnyomógépeken az íveket felgyorsító henger.

 

Gyorskiíró
kódolt lyukszalag- vagy mágnesszalag-vezérléssel működő szerkezet. A kódolásnak megfelelően nagy sebességgel kiírja a szöveget.

 

Gyorsmaratás
egyfokozatú maratás.

 

Gyorsrögzítő
ammónium-tioszulfitot ] tartalmazó oldat. A ~ ban a rögzítési és a kimosási idő is lényegesen rövidebb.

 

Gyorsszedés
TTS szedés a távírótechnikából kifejlesztett eljárás, a szöveget hatcsatornás lyukszalagra viszik. A lyukszalag Linotype szedőgépböl kialakított automatát vezérel. A szedés 1000 100 n / h / fő paramétert jelentősen javítja. A fényszedés elterjedése következtében veszített jelentőségéből.

 

Gyorstár
az operatív tár mellett a számítógépekben többnyire vannak kis kapacitású, rendkívül gyors tárak, amelyekben olyan regisztertartalmak tárolhatók, amelyeknek fontos, hogy rendkívül rövid egyen az elérési ideje. Ezt a ~ at jegyzetfüzettárnak, firkatárnak (scratch-pad memory) is nevezik.

 

Gyorsvágógép
ívvágógép.

 

Gyöngy
perl betűfokozat. Az 5 pontos (1,88 mm) méretű betű neve, amely a betűnagyság különleges és értékes voltát fejezi ki. Általában 6 pontos törzsre öntve kerül felhasználásra.

 

Gyújtólencse
konvex lencse.

 

Gyújtópont
fókusz.

 

Gyújtósík
a gyújtóponton átmenő és az optikai tengelyre merőleges sík.

 

Gyújtótávolság
fókusztávolság.

 

Gyűjtőfűzés
periodikus kiadványok íveinek összehordása és drótfűzése.

 

Gyűjtőhenger
tekercsnyomógépek kirakóművének egyik eleme. Lapátokkal felszerelt henger, amely a nyomógépből kijövő hajtogatott íveket a futószalagra továbbítja.

 

Gyűjtőlencse
konvex lencse

 

forrás : különböző Internetes fórumok , céges weboldalak, szótárak, könyvek