10 kiemelkedő művel jubilált a Canon Digitális Könyvnyomtatási Pályázata

A könyv jó.

 

Egy másodperc töredéke alatt a Google 37 millió találatot dob ki a „könyv” szóra magyarul. Idegen nyelven is legalább ennyi találatot láthatunk. Könyvet nem csak olvasni jó, hálás fotótéma is, sokan illusztrálják vele a kellemes időtöltést. Instagramon a #book szóra 33 milliónál több, a #konyv szóra pedig majdnem 20 000 szebbnél szebb képet találhatunk.

 

A Canon Hungaria Kft. által szervezett pályázaton a Magyar Írószövetség zsűrije idén tizedik alkalommal választotta ki azokat az írásokat, amelyek piaci debütálását segíti a digitális, kis példányszámú nyomtatással. Az elmúlt években a Canon a pályázatok keretében 100 új könyvet jelentetett meg közel 3,5 millió nyomtatott oldal terjedelemben. A Canon haladó technológiája fenntartható, gazdaságos és rugalmas könyvnyomtatást tesz lehetővé. A kiadók és forgalmazók rövid idő alatt válaszolhatnak a keresleti igényekre, a nyomdák pedig a különféle megrendeléseket rugalmasan szolgálhatják ki. A szépirodalomtól az oktatási kiadványokig széles a tartalmi skála, ahol a digitális könyvnyomtatás a hatékony megoldás. Magyarországon elsőként a Stanctechnik Digital Kft. telephelyén üzemel az elsőként telepített Océ Varioprint i300 digitális inkjet nyomdagép, ahol az idei nyertes pályázók könyveit is gyártják a kiadók specifikációi alapján.

 

A nyertes szerzőket idén az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár nyitónapján ismerhette meg a nagyközönség, a könyvek pedig a téli szezonra kerülnek kereskedelmi forgalomba. A zsűri célja az igazán különleges művek kiemelése volt; ahogy Győrffy Ákos, József Attila díjas költő, zsűritag fogalmazott: a szigorúság jót tesz a versenynek. A zsűri elnöke, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnőke bátorítja az összes jelentkezőt: akinek idén nem jutott át a zsűri szűrőjén a könyve, ne csüggedjen, pályázzon jövőre is.

 

A 10. Canon Digitális Könyvnyomtatás Pályázat nyertes művei

 

Debreczeny György: A zengőkövön szirmok zápora (versek)

Debreczeny György évtizedek óta jelen van irodalmunkban, számos verseskötetet publikált már. Ebben a kötetében a rá eddig is jellemző motívumokat csiszolta, finomította tovább. Buddhista fogantatású költeményei egyszerre játékosak és mélyek, a lét nagy alapkérdéseit járják körbe.

 

Kárpáti Péter pályaképe (esszék, interjúk)

A kötet a jelentős magyar drámaíró, Kárpáti Péter munkásságát mutatja be figyelemre méltó alapossággal és érzékenységgel. Esszéken, kritikákon és interjúkon keresztül nyerhetünk bepillantást Kárpáti Péter drámaírói műhelyébe.

 

Magén István: A bedeszkázott ház (novellák)

Az elsősorban képzőművészként ismert és elismert szerző ezzel a novelláskötettel bebizonyítja, hogy íróként is képes azt az abszurd és szürreálisba hajló univerzumot megalkotni, amelyet a képein keresztül már megismerhettünk. Magén István írói világa lenyűgözően sokrétű, mágikus és titokzatos. Mindez azonban nem öncélű bűvészkedés, hanem az emberi sorskérdésekre való rákérdezés eszköze a kötet novelláiban.

 

Magyary Ágnes: Víziló a Szamosban (regény)

A kolozsvári születésű Magyary Ágnes eddig megjelent köteteivel már bizonyította, hogy markáns, egyéni írói hanggal rendelkezik. Új regénye talán eddigi életművének legerősebb, legemlékezetesebb darabja. A létezés abszurditását, a kelet-európai sorsok kafkai panorámáját tárja az olvasó elé. „Lendületesen, lappangó humorral, sziporkázó ötletességgel, flegmatikus fölénnyel mesél, felesleges mondata, üresjárata nincs” - ahogy egy kritikusa írta. 

 

Merza József: Naplemente (esszék)

Merza József Naplemente című kötete érzékeny, finom tollal megírt esszéket tartalmaz. A matematikusként is ismert szerző írásain keresztül egy olyan alkotó képe bontakozik ki az olvasó előtt, aki a szó legnemesebb értelmében valódi polgár és elkötelezett értelmiségi. Esszéi az emberi lét legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, Istennel, a világgal, napjaink égető problémáival. Merza József az esszé nagy múltú műfajának egyik legjobb hazai képviselője.

 

Müller Ferenc: Levelek gyermekeimnek, unokáimnak (memoár)

Müller Ferenc emlékiratai, önéletrajzi ihletettségű történetei a huszadik századi magyar történelem egyik drámai és tragikus periódusát, az 1944 és 1956 közötti időszakot örökítik meg egy „civil” szemszögéből. Személyes emlékein keresztül feltárul az olvasó előtt egy olyan világ, amelyet a legtöbben csak a történelemkönyvekből ismernek.

 

Pásty Júlia: Árnylelkek (novellák)

A Szegeden élő, korábban Bródy Sándor-díjjal kitüntetett írónő legújabb novelláskötetében a szülőföldjéről, a szerbiai Vajdaságból kivándorolt fiatal férfiak élettörténeteivel ismertet meg bennünket. A könyv hősei a katonai behívó, a délszláv háború pokla elől menekülnek Magyarországra az újrakezdés reményében. Ennek az újrakezdésnek a gyötrelmeit, sikereit és kudarcait írja meg metsző pontossággal és megrendítő erővel Pásty Júlia.

 

Persovits József: A könyvnyomtatás mestere (tanulmányok Gutenbergről)

A kötet a nyomdászat feltalálójának, Johannes Gutenbergnek állít emléket, halálának 550. évfordulója alkalmából. Persovits József alapos és olvasmányos munkájából az olvasó megismerheti a nagy nyomdász életének főbb eseményeit, életútjának a korabeli Európára gyakorolt hatását, egyúttal a nyomdászat titokzatos és megragadó világába is bepillanthatunk.

 

Steep Path (modern magyar költészeti antológia)

Ez az antológia a huszadik századi magyar költészetet mutatja be az angol anyanyelvű olvasóknak. A válogatás széles spektrumot ölel át, Dsida Jenőtől, Vas Istvántól és Pilinszky Jánostól kezdve Petri Györgyön át egészen a kortárs Szabó T. Annáig és Rakovszky Zsuzsáig. Gömöri György és Clive Wilmer jelentős műfordítók, ami garancia arra, hogy az angol anyanyelvű olvasók kiváló fordításokon keresztül mélyedhetnek el a közelmúlt magyar költészetének szépségeiben.

 

Weiner Sennyey Tibor: Magyar Buddha (előadások)

A szerző eddigi munkásságát ismerők számára bizonyosan nem újdonság, hogy Weiner Sennyey Tibor szakavatott ismerője a buddhizmusnak. Ebben a kötetben egy eddig kevéssé tárgyalt témát, nevezetesen magyar utazók és művészek buddhizmussal való kapcsolatát mutatja be öt előadáson keresztül, Kőrösi Csoma Sándortól Hamvas Béláig. A kötet igazi hiánypótló munka egy olyan témáról, amelyről igen ritkán olvashatunk.

 


A Canon Európában. A Canon Inc. a világ egyik legismertebb és legkedveltebb márkája a képalkotó technológiák és szolgáltatások világában. A Canon Europe a világ120 országában van jelen, és hozzávetőlegesen 19 000 alkalmazottat foglalkoztat az EMEA régióban, mely a Canon globális bevételének közel harmadát adja minden évben.
Az 1937-ben alapított Canon már 80 éve vezető pozíciót tölt be a képek világában és folyamatosan arra ösztönözi az embereket, hogy újragondolják mi mindenre lehetnek képesek a képalkotáson keresztül. A Canon megoldásaival és termékeivel a felhasználók életét gazdagítja, legyen szó magán- vagy üzleti felhasználásról a kameráktól a nyomtatókon keresztül az üzleti tanácsadásig vagy orvosdiagnosztikai eszközökig. A cég mindennapi működését a Kyosei filozófia határozza meg, melynek lényege együtt dolgozni a közjóért.
www.canon.hu