A brit Tesco bejelentette a lágy műanyag csomagolások újrahasznosítási programját

A brit Tesco bejelentette a lágy műanyag csomagolások újrahasznosítási programját

A brit Tesco kiskereskedelmi vállalat összes nagy áruházában a vásárlók mostantól visszavihetik a puha műanyag csomagolásokat újrahasznosításra.

 

A szupermarket arra számít, hogy évente több mint 1000 tonnát gyűjtenek majd össze, és tervezik, hogy a lehető legtöbb ilyen anyagot újrahasznosítják a Tesco áruházakban értékesített termékekben és csomagolásokban.

 

Az országos bevezetést a Tesco az év elején Walesben és a délnyugati régióban végzett, 171 üzletben zajló próba során tapasztalt "elsöprő vásárlói támogatásra" reagálva hozta létre, ahol naponta közel egy tonna lágy műanyagot gyűjtöttek össze.

 

A próbaüzletekben a vásárlók 85%-a mondta, hogy a rendszer segítségével többet tudtak újrahasznosítani, mint amennyit egyébként tettek volna. A vásárlók arról is beszámoltak, hogy tetszik nekik az a kényelem, hogy az újrahasznosítást a vásárlással egybekötik.

 

A gyűjtőpontok lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy az összes lágy műanyagot - például a hús és hal csomagolásához használt átlátszó fóliát, a chips-csomagokat, a gyümölcs- és zöldségtasakokat, valamint az édességcsomagolásokat - visszaadják, ahelyett, hogy ki kellene dobniuk.

 

Marcus Gover, a WRAP vezérigazgatója szerint: "A műanyag zacskók és csomagolóanyagok visszaszorítása a brit műanyagpaktum első számú prioritása, és a boltok előtti gyűjtőpontok számának növelése nagy előrelépés.

 

"Ennek a problémás műanyagnak mindössze hat százalékát gyűjtik össze és hasznosítják újra az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy súlya alapján az összes műanyag csomagolás közel negyedét teszi ki.

 

"Üdvözlöm ezt a lépést, amely jelentősen hozzájárul az Egyesült Királyság műanyagpaktumának a műanyag újrahasznosítás növelésére vonatkozó célkitűzéséhez."

 

Miután a Tesco begyűjtötte a régi lágy műanyagot, újrahasznosításra küldik, ahol megmossák, szétválogatják, és a lehető legtöbb anyagot új termékek és csomagolások készítésére hasznosítják újra. A Tesco az összegyűjtött anyagot újrahasznosítók, csomagolóanyag-gyártók és beszállítók között irányítja, és azt állítja, hogy az összegyűjtött anyagot így nem kerül a hulladéklerakókba.

 

Egy nemrégiben végzett mintavétel során a Tesco azt állítja, hogy a vásárlók által visszaküldött puha műanyag több mint 80%-át vissza tudta nyerni. Most az újrahasznosítókkal együttműködve vizsgálja, hogy mit lehet kezdeni a fennmaradó 20%-kal, amelyet jelenleg energetikai hasznosításra küldenek.