A Stora Enso bezárja az egyik papírgyártó üzemét

A Stora Enso bezárja az egyik papírgyártó üzemét

A Stora Enso a könyvpapírgyártás konszolidálását és a finnországi Anjalában található két papírgyártó gép egyikének végleges bezárását tervezi. A vállalatcsoport az integrált anjalankoski telephely valamennyi munkavállalóját érintő változásról tárgyalásokat kezd.

 

A finnországi Anjalankoski telephelyhez tartozik az Ingerois csomagoló kartongyártó egység és az Anjala papírgyártó egység. Az Anjala termelési egység jelenleg két gépen állít elő bevont és bevonat nélküli könyvpapírokat, bevont magazinpapírt és feljavított újságpapírt. A jelenlegi gyenge papírkereslet és a magas gyártási költségek miatt a Stora Enso kezdeményezte, hogy a teljes könyvpapírgyártást egy vonalra koncentrálják. A megmaradó papírgépen a csoport továbbra is képes lenne a könyvpapírfajtákból álló választék előállítására. A bevonat nélküli mechanikus fajtákat gyártó vonal tervezett bezárása 250 000 tonnával csökkentené a telephely éves kapacitását és mintegy 100 millió euróval az árbevételt.

 

A terv megvalósítása érdekében a Stora Enso az integrált anjalankoski telephely valamennyi munkavállalóját érintő változásróli tárgyalásokat kezd, beleértve az anjalai papíregységet és az ingerois kartonegységet is. A bezárásra 2023 negyedik negyedévében kerülne sor, és becslések szerint 110 főt érintene. A tervezett bezárással és létszámleépítéssel kapcsolatos döntések meghozatalára csak akkor kerül sor, ha a változási tárgyalások lezárultak. A Stora Enso elkötelezi magát amellett, hogy szorosan együttműködik a többi Stora Enso telephellyel, a helyi közösséggel és más érdekelt felekkel, hogy támogassa az esetlegesen érintett munkavállalók újbóli foglalkoztatását és képzését.

 

A gyártósor tervezett bezárása nem lenne jelentős hatással a Stora Enso működési EBIT-ére. A hosszú távú piaci kereslet további romlása miatt a Stora Enso 19 millió eurónyi, az anjalai telephelyhez kapcsolódó, nem készpénzes eszközleírást számolt el az összehasonlíthatóságot befolyásoló tételként (IAC) a 2023. első negyedévi eredményeiben. Ezen felül a Stora Enso 2023 folyamán várhatóan mintegy 16 millió EUR költséget könyvel el IAC-ként, amelyből mintegy 13 millió EUR készpénzhatással járna a telephelyen történő esetleges elbocsátásokkal és szerkezetátalakítási kiadásokkal kapcsolatban.

 

"Az újságpapír és a kiadványpapír iránti kereslet csökkenése tovább gyorsult, és elérte a korábban stabilabb könyvpapírpiacot is. Ezért könyvpapír-kínálatunk életképességének biztosítása érdekében minden erőnket a megmaradt anjalai gyártósorra tervezzük összpontosítani, és továbbra is kiváló minőségű termékekkel szolgáljuk ki könyvpapír-vásárlóinkat" - mondta Hannu Kasurinen, a csomagolóanyagok üzletág EVP-je.

 

Az integrált anjalankoski telephely 2023 elejétől a csomagolóanyag divízió alá tartozik. A telephely magában foglalja az Ingerois csomagoló kartongyártó egységet és az Anjala papírgyártó egységet, ez utóbbit korábban az időközben megszűnt Paper divízió alatt jelentették. A Stora Enso továbbra is ki fogja használni a telephely karton- és papírgyártás közötti szinergiáit.

 

www.storaenso.com