A technotrans tehetséggondozó programot indít és megduplázza a képzési helyek számát

A technotrans tehetséggondozó programot indít és megduplázza a képzési helyek számát

A szakképzett munkavállalók és vezetők egyre növekvő hiánya miatt folyamatosan feltesszük magunknak a kulcskérdést: hogyan tudjuk elősegíteni a munkavállalóinkat és elérni a vállalathoz való hosszú távú lojalitást? mondja Timo Sterzl, a technotrans németországi humánerőforrás-vezetője.

 

Innovatív és személyre szabott intézkedések a szakképzett munkaerőhiány leküzdésére: a technotrans SE egy, az egész csoportra kiterjedő tehetséggondozási programot indít a munkavállalók igény szerinti előléptetésére. A " Attractive Employer in the District of Warendorf 2022" díjjal kitüntetett intézkedés célja a tehetségek stratégiai azonosítása és fejlesztése a technotrans csoporton belül.

 

Emellett nagyobb hangsúlyt fektet a fiatal munkatársak képzésére. Sassenbergi székhelyén a technotrans 2023-tól megduplázza a képzési helyek számát.

 

"A szakképzett munkavállalók és vezetők egyre növekvő hiányára tekintettel folyamatosan feltesszük magunknak a kulcskérdést: hogyan tudjuk elősegíteni a munkavállalóinkat és elérni, hogy hosszú távon lojálisak legyenek a vállalathoz?" - mondja Timo Sterzl, a technotrans németországi humánerőforrás-vezetője. Erre az egyik válasz a stratégiai tehetséggondozás, a technotrans által kifejezetten a szakemberek és vezetők előléptetésére kifejlesztett, a vállalatcsoportra kiterjedő program. A különböző intézkedések és módszerek személyre szabott kombinációja összekapcsolja a vállalatcsoport követelményeit a munkavállalók egyéni fejlődésével erősségeik és lehetőségeik mentén.

 

"A program az igényekhez igazodik és a célcsoportra szabott - az első évben például a junior menedzserekre összpontosítunk" - mondja Karin Schwarzenberger, a technotrans személyzeti fejlesztési és Employer Branding felelőse. Itt a technotrans már korán felépíti a magas potenciálúakat, és felkészíti őket a jövőbeli feladataikra. A megfelelő résztvevők azonosítása érdekében a technotrans többlépcsős, többféle módszerrel és tudományosan validált teszteljárásokkal végzett kiválasztási folyamatot alkalmaz. A teljesítménytényezők mellett előzetesen elemezték az egyéni potenciált, a motivációt és a tanulási hajlandóságot is. A tehetséggondozó program résztvevői a program során többek között egy, az igazgatóság által meghatározott innovációs projekten dolgoznak együtt. A program szerves részét képezi a tapasztalt technotrans-alkalmazottak által nyújtott mentorálás is.

 

A képzés egyre nagyobb jelentőséget kap.

 

A toborzás területén a technotrans a jövőben minden telephelyén nagyobb hangsúlyt fog fektetni a fiatal munkatársak képzésére. A technotrans az egész csoporton belül 109 gyakornokot foglalkoztat; idén 42 fiatal kezdte meg pályafutását a technológiai csoportnál. A jövő évtől kezdve ez a szám jelentősen emelkedni fog: Sassenbergi székhelyén a technotrans megduplázza a gyakornoki helyek számát. "A képzés rendkívül fontos, mert a jelentkezők száma évről évre csökken, és a demográfiai változások tovább súlyosbítják ezt a helyzetet" - mondja Anna-Lena Freese, a technotrans HR Business Partner és képzési vezetője.

 

Különösen nagy kihívást jelent az olyan kevéssé ismert szakmák betöltése, mint a hűtéstechnikai mechatronikai technikus vagy a műszaki rendszertervező (m/f/d). A vállalat többféle intézkedésre támaszkodik, hogy ezeket a szakmákat ismertebbé tegye. A személyes kapcsolatfelvétel, például iskolákban vagy vásárokon, pótolhatatlan. A következő évre kínált állások többsége már betöltésre került. "A gyakornokok változatos gyakornoki időre számíthatnak a technotransnál, amely során megismerhetik és fejleszthetik saját erősségeiket. Vállalati kultúránkat a lapos hierarchia és a kollegiális együttműködés jellemzi" - hangsúlyozza Freese. Az igazgatóság például a képzés elején személyesen mutatkozik be a fiatal munkatársaknak.

 

A technotrans 2023-ra még mindig keres jelentkezőket, és összesen 17 különböző szakképzési és duális tanulmányi lehetőséget kínál a gépészmérnöki, az elektrotechnikai, az ipari mérnöki és az üzleti adminisztráció területén.

 

www.technotrans.de