Az év színe 2022-ben - Very Peri

Az év színe 2022-ben - Very Peri

Ebben az évben a Pantone intézet egy teljesen új színárnyalatot választott az Év színének. Elszakadva a természettől, ez a vibráló árnyalat olyan, mintha egyenesen a képernyőre született volna.

 

A Pantone színválasztása mindig megpróbál reagálni a nagy társadalmi változásokra, így most is ott lapul a korona vírus járvány hatása, a fojtogató klímaszorongás és a társadalmi struktúrák válsága a Pantone 2022-es üzenete mögött. A nagy átalakulások korát éljük, a megszokott fogalmaink és alapvetéseink folyamatosan változnak. A Very Peri ennek az átmenetnek a szimbóluma, hiszen a stabil kéket pont annyi pirossal bolondították meg, ami az újdonság erejével hat. A kék ennél az árnyalatnál kezd lilába váltani, a mennyiségi változások minőségibe csapnak át.

 

Éppen csak kiléptünk az elszigetelődés intenzív élményéből, a valódi és a digitális életünk újszerű módon keveredik. A képernyők kékes fénye mögött új típusú online környezetek, mini társadalmak, vélemény-buborékok, és virtuális csoportok épülnek. Az online játékok, a kreatív alkotói közösségek, az egyre népszerűbb virtuális valóság kihat az életünkre. Ez a futurisztikus szín a valódi és a digitális énünk szoros, és építő kapcsolatára hívja fel a figyelmet.

 

A digitális eszközök segítenek kiterjeszteni a valóság korlátait. Kapcsolatot teremtenek földrajzi és kulturális értelemben egyaránt. Ugyanakkor egy dinamikusan fejlődő virtuális világra nyitnak ajtót, ahol a valóságtól elrugaszkodva új színárnyalatokat fedezhetünk fel és új formákat kreálhatunk a semmiből. A Very Peri azt is reprezentálja, hogyan képes a digitális világban keletkező gondolat, vagy akár színárnyalat valósággá válni, és fordítva.

 

A kreatív szellem félelmet nem ismerő, vakmerő természetét fejezi ki ez az árnyalat, ami segít átlátni a folyton változó lehetőségeket. Ebben a kékeslila fényben nyitottabbak leszünk az új víziókra, amelyekkel újraírhatjuk az életünk. Ezzel az árnyalattal azt üzeni a Pantone intézet, hogy itt az ideje a gyökeresen újfajta megközelítéseknek, hogy a kreativitás erejével végre valódi megoldásokat találjunk az égető problémákra. A PANTONE 17-3938 Very Peri árnyalata új fénnyel világítja meg a jövőt. Ez a trendteremtő ibolyaszín jelképezi a jövőt mozgató kreatív erőket, ebben bontakoznak ki az életünket övező új struktúrák és mechanizmusok.

 

Példa nélküli változások küszöbén állva a Peri választása újszerű megvilágításba helyezi a megbízható kék színcsaládot. A Very Peri magába foglalja a kék megnyugtató jelentéseit, ugyanakkora a violában megbújó piros dinamikus jelenléte örömteliséget csempész az árnyalatba, amely formabontó kreativitásra, és a képzelet gazdag kifejezésre bátorít.

Leatrice Eisemann, a Pantone Intézet igazgatója