Label Kft. - A nyomdák arany partnere

Label Kft. - A nyomdák arany partnere

A könyvek díszítése mindig fontos feladat volt. Már a könyvnyomtatás feltalálása előtt nagy tudású mesteremberek foglalkoztak a könyvek végső díszítésével. Mivel egy-egy ilyen régi kódex akár több falu árát is érhette ezért a könyv díszítésének arányban kellett lenni a könyv értékével. Minden olvasónak már a külső megjelenésével is azt kellett közvetítenie, hogy a könyv tulajdonosa nagyhatalmú és tehetős ember. A könyvek borítóját gyakran díszítették arannyal illetve aranyfüsttel. A könyvek oldalán sokszor találkozhattunk arany vagy színes élmetszéssel is. A régi korok mestereinek hozzáállását, szakmaszeretetét, szaktudását ülteti át a mai kor igényeinek megfelelően Zorán Radisic, a Label Kft. tulajdonosa.

 

Hol és mikor kezdtél prégeléssel foglalkozni?

1989-ben a Vajdaságban alapítottam az első cégemet a bátyámmal közösen. Bátyám a grafikai munkákat készítette, én pedig a prégeléssel foglalkoztam. Főként névjegykártyákkal és kisebb reklámtárgyak kivitelezésével foglalkoztunk, javarészt kis kézi gépekkel. Valamikor a kilencvenes évek elején jöttünk át Magyarországra. Soha nem akartunk nagy céget, inkább azon voltunk, hogy a meglévő gépparkunkat fejlesztettük, modernizáltuk. A munkáink közé bekerültek az íves nyomdai termékek, illetve a keményfedeles könyvborítók.

 

Milyen gépparkkal rendelkeztek jelenleg?

Egy B/2-es, egy B/3-as és egy A/1-es Heidelberg cylinder adja a nyomda gerincét. Nemrég vásároltunk egy B/2-es méretű Gietz gépet a nagymennyiségű munkák gyorsabb kivitelezésére. Valamint nagyon sok speciális kézi működtetésű, de magas színvonalú gépünk van a speciális és egyedi munkák gyártására. Sokan megkérdőjelezik a mai világban a kézi gépek létjogosultságát. Viszont vannak olyan munkák, amiket nem lehet automata gépeken legyártani. Gondolok itt a már legyártott naplók logózására vagy különleges kartondobozok prégelésére. Természetesen rendelkezünk a teljes előkészítési munkafolyamathoz szükséges gépekkel is. Helyben tudunk filmet készíteni illetve három klisé készítő gépünk is van. A klisémaró gépeink között van olyan, amiből Európában rajtunk kívül, a méretét tekintve csak egy található. Ezzel a géppel egy menetben akár B/2-es magnézium klisét is tudunk készíteni. Az egyik utolsó fejlesztésünknek köszönhetően már a réz kliséinket is helyben tudjuk legyártani.

 

1

 

Nagyon sokszor felmerül a nyomdákban a szakember hiány. Nálatok mi a helyzet ezen a téren?

Szerencsések vagyunk, hiszen egy nagyon jó szakember gárdával rendelkezünk. A legtöbb kolléga eleve úgy került hozzánk, hogy tanulni, fejlődni akart. Mivel kisüzem vagyunk, ezért fontos követelmény, hogy minden kollégánk a lehető legalaposabban tisztában legyen a munkafolyamatokkal. Akár készség szintjén ismerje és alkalmazza is az általa ritkábban használt eszközöket, gépeket. A nálunk készült munkákról elmondhatjuk, hogy mindegyik más, nincs két egyforma sem alapanyagban, sem grafikai szinten. A sokrétű munka sok tapasztalatot is hozott magával. Azt hiszem, hogy ez a felhalmozott tudás és tapasztalat a mi a legnagyobb erősségünk.

 

Hogyan sikerült átvészelni a COVID időszakot?

A kollégáim szerencsére jó partnerek voltak ebben, hiszen elbocsájtás és bezárás nélkül átvészeltük ezt a krízist. Szerencsére sok külföldi megrendelésünk van, ami szintén a túlélés záloga volt. A klisé készítés egy külön láb a cég életében. A külföldi partnereink jórészt ezért is keresnek meg minket. Érdekes volt látni, ahogy a vírus terjedt, az adott országokból hol több, hol kevesebb rendelés érkezett. De ez is azt igazolja, hogy jól döntöttünk, amikor ezen a téren fejlesztettünk, hiszen a cég talpon maradását segítette elő.

 

 

Van egy olyan mondás nyomdász körökben, hogy ha problémás egy munka, akkor fordulj Zoránhoz majd ő megoldja. Mennyire igaz ez az állítás?

Tudvalevőleg nem mi vagyunk a legolcsóbbak. De megoldunk olyan feladatokat és olyan munkákat, amit más nem tud, vagy nem olyan minőségben, ahogy az ügyfél elképzelte. Ha egy cég profi valamiben, akkor az előbb utóbb akarva akaratlanul is elterjed a szakmai és a megrendelői körökben. Nagyon sokszor oldottunk meg szinte lehetetlenek tűnő munkákat határidőre. Mi minden egyes munkából tanulunk, fejlődünk. A piacon elérhető legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. A tudásnak és a minőségnek pedig ára van.

 

Jellemzően milyen munkák készülnek nálatok?

Két fő termékcsoport a jellemző. Mégpedig a keménytáblás könyvborítók és a csomagolóanyagok. Ha pedig csomagoló anyagról beszélünk, akkor jellemzően a gyógyszeripari termékek csomagolása. Így év vége felé pedig nagyon felfutó ágban van a névjegykártyák gyártása is.

 

 

Merre felé haladtok tovább, milyen tervek vannak a jövőre nézve?

A névjegykártya piac felfutása nagy öröm a számomra, hiszen valamikor ezzel kezdtük. Természetesen egy cégnek az a jó, ha minél több munkája van. A nagy mennyiségeket hozzák a nagy cégek. De valahol a szívem csücske az csak a kis példányszámú nagyon exkluzív megjelenésű névjegyek és meghívók jelentik. Különleges papírokon, nagyon egyedi elképzeléseket, a lehető legmagasabb színvonalon elkészíteni az mindig egy csoda. Hála az internet és a social média lehetőségeinek egyre többen keresnek meg ilyen munkákkal. Terveink szerint ezirányba fogunk jelentősen előrelépni. Fontosnak tartom az ismeretek és a tudás átadását. Egyrészt szükségünk van szakmai utánpótlásra. Másrészt, ha a grafikus tervezők első kézből tapasztalnák, hogy mit hogyan készítünk, milyen lehetőségek vannak, úgy sokkal jobb és igényesebb munkák készülhetnének a jövőben. Mindent összevetve a hiteles kézimunka és a valódi értékek megmaradnak, túlélik a válságokat. Sokat kellet fejlődnünk, változnunk és tanulnunk. De egy valami biztos, ha nagy a baj az emberek még nagyobb bizalmat szavaznak a minőségi termékeknek és a megbízható szolgáltatásoknak.
 

http://zoranaranyozo.hu/

 

 

Kisokos:

 

Magasnyomtatás (Letterpress)

A legősibb nyomtatási eljárás. A nyomóelemek kiemelkednek a nemnyomó elemek síkjából. Ezeket felfestékezik, és a festékes nyomóformát magasnyomó gépbe helyezik, és a papírt nagy erővel rányomják. A nyomóforma lehet betűfém (ólombetű) klisé (fém vagy fotopolimer) illetve akár fa vagy linómetszet is.

 

Prégelés:

A magasnyomtatás egy speciális változata. A nyomtatni kívánt szövegről vagy grafikáról egy magasnyomó forma készül (a nyomó elemek magasabban helyezkednek el, mint a nemnyomó elemek) Jellemzően magnézium vagy réz klisét készítenek, amit egy speciálisan kialakított gép nyomóalapjára szerelnek. A nyomóformát felfűtik. A nyomóforma és a papír között egy fémszínű vagy hologram fóliát vezetnek át, amit a felmelegített klisé a papírra nyom. A fólia csak a klisé által nyomott felületről tapad a papírra.

 

Vaknyomás (Debossed):

A magasnyomtatás speciális változata. A nyomóforma lehet fém illetve műanyag (fotopolimer). A nyomóformát magasnyomó gépen nagy erővel, festék nélkül, a papírra nyomják. A nyomat képe a papírba süllyed, de azt nem szakítja ki. Gyakorta keverik a mélynyomtatással.

 

Dombornyomás (Embossed):
A magasnyomtatás speciális változata. A nyomtatni kívánt szövegről vagy grafikáról egy fém negatív klisé készül. Az ellennyomó oldalra egy puhább anyagból, úgynevezett apaforma kerül, ami tökéletesen illeszkedik a negatív fém klisébe. A két forma közé kerül a nyomandó papír, amit nagy erővel magasnyomó gépen nyomtatnak. A nyomott grafika vagy szöveg a papír síkjából kiemelkedik.