Living Coral – a 2019-es év színe

Living Coral – a 2019-es év színe

Az év PANTONE színe

 

A Pantone közel 20 éve minden év decemberében kihirdeti az év színét. A színt, ami biztosan visszaköszön a divat, a lakberendezés és a formatervezés területein. Az év színének kiválasztása egy hosszú folyamat, a szakemberek gondosan mérlegelnek és terveznek előtte. Minden évben új színhatásokat keresnek, amelyek véleményük szerint leginkább passzolnak a hétköznapokhoz,amelyek a leginkább visszaadják az életünkre jellemző fontos dolgokat.

 

A hozzáértők ezúttal egy kellemes, megnyugató ugyanakkor energiát sugárzó színt, a Living Coral-t (16-1546) választották a 2019-es év színének.
A szakemberek azzal indokolták a választást, hogy manapság a digitális technológia és a mindennapok felgyorsultsága, valamint a közösségi média nagy társadalmi szerepe miatt az emberek egyre fontosabbnak tartják, hogy konkrét élményeket gyűjtsenek, amelyek lehetővé tehetik számukra a kapcsolataik fejlődését, meghittségét.  A Pantone 16-1546 Living Coral kedve, élénk színével erre motiválhat bennünket, segíthet a szorosabb és tartalmasabb barátságok kialakításában. Ez a bájos szín az optimizmust és a boldogságot jelképezi.

 


De mi is az a PANTONE?

 

Több mint 10 millió tervező és gyártó világszerte támaszkodik a PANTONE termékeire és szolgáltatásaira, amik segítenek meghatározni számukra a színeket, az inspirálódástól kezdve a megvalósítás pillanatáig. A PANTONE egy amerikai cég, székhelye pedig New Jersey. A vállalatot leginkább a PANTONE Színegyeztető Rendszerről, vagyis a PANTONE Matching System (PMS) ismerik, ami lényegében egy szabadalmaztatott színtér, és elsősorban nyomtatásra használják a különböző iparágak. Emellett még színes festékeket, szöveteket, sőt, műanyagot is előállítanak. A PANTONE korábban kereskedelmi nyomtató cégként kezdte, mára már a világ egyik vezető vállalataként tartják számon.

 

A színegyeztető rendszer mögött rejlő ötlet az volt, hogy a tervezők be tudják tartani a színhűséget, függetlenül attól, hogy milyen berendezést használtak egy adott szín előállítása során. Szépen lassan ezt a rendszert átvették a grafikus tervezők és a nyomdák, így igazítva a színeket a különböző szabvány elvárásokhoz, anélkül, hogy egymással kellene azokról egyeztetniük. Mivel a PANTONE Színegyeztető Rendszer egy olyan színreprodukciós rendszer, ami egyedileg szabványozza a színeket, az előállítók a kiadott szabványra hivatkozva helytől függetlenül tudják azt használni.

 

A rendszer emellett rengeteg új, különleges szín előállítását teszi lehetővé, a fémestől kezdve egészen a foszforeszkálósig – amit csak el tudunk képzelni. A PANTONE Color Institute testreszabott színstandardokat, szín tanácsadást, trend előrejelzéseket is nyújt a piaci szereplőknek, beleértve az év PANTONE színét, a Fashion Runway színes trendjelentéseket, és a színpszichológiát is.