Új módszer segíti a koronavírus elleni védekezést

Új módszer segíti a koronavírus elleni védekezést

A BOX PRINT–FSD PACKAGING Kft. összesen 548 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „GINOP-1.2.15-21 - Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása” című konstrukció keretében. A GINOP-1.2.15-21-2021-00026 „Egészségipari termékek vírus és baktériummentes csomagolóanyag gyártási technológiájának megvalósítása a BOX PRINT-FSD Packaging Kft.-nél” című projekt az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

 

Körösladány - Immár a csomagolóanyagok is kivehetik a részüket a koronavírus elleni védekezésben: egy magyar tulajdonosi hátterű nyomdában vírus-és baktériummentes csomagolóanyagok gyártására készülnek.

 

A vírus-és baktériummentes hatást nano-ezüst részecskékkel ellátott lakk-, vagy fóliabevonattal érik el, amelyet speciális géppark segítségével visznek fel a csomagolóanyagok felületére. Az így kezelt csomagolóanyagokra rákerülő vírusok és baktériumok száma jelentősen, akár 99,99%-kal lecsökken, így ezek a felületek megszűnnek vírushordozóként funkcionálni. A fejlesztéssel elsősorban a hazai egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek csomagolását kívánja biztonságosabbá tenni a Box Print - FSD Packaging Kft.

 

A működési mechanizmus lényege, hogy a vírus-és baktériummentes hatást biztosító nano-ezüst részecskék szilárdan rögzülnek a lakkfilmben, ahonnan minimális nedvesség hatására, - elég a levegő páratartalma, vagy az emberi bőr nedvessége - pozitív töltésű ezüstionokat szabadítanak fel, amelyek jelentősen csökkentik a vírusok és a baktériumok számát a lakkozott felületen. A lakkbevonat hatása folytonos és hosszantartóan aktív. A lakk funkcionalitását ISO szabványnak megfelelően baktériumfajokkal és a koronavírus- család törzsével szemben sikeresen tesztelték.

 

A pályázati támogatással beüzemelt gépeken a csomagolóanyag-gyártást ünnepélyes keretek között indították el Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kardos Károly, Körösladány polgármestere jelenlétében a Box Print- FSD Packaging Kft. körösladányi üzemében.

 

A Box Print- FSD Packaging Kft. ügyvezető igazgatója, Fazekas Attila elmondta, hogy terveik között szerepel a speciális csomagolóanyagok exportja, valamint az olyan hétköznapi kartontermékek vírus-és baktériummentesítő felülettel való ellátása is, amelyek akár a kórházakban, gyógyszertárakban vagy áruházláncok polcain, közvetlenül vagy közvetve hatást gyakorolnak a járvány érintéssel történő terjedésére.

 

Az egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek gyártása várhatóan tavasszal indul, a fejlesztés második ütemét jelentő szigorú higiéniai körülmények teljes körű megvalósítását követően.

A Box Print- FSD Packaging Kft. tisztán magyar tulajdonú vállalat, amely 24 éve végez nyomdai és csomagolóipari tevékenységet, összesen több mint 100 családnak megélhetést nyújtva. A cég tavalyi évben 155 millió terméket gyártott dunaharaszti és körösladányi üzemeiben, és meghaladta a 2,2 milliárd forint árbevételt.

 

A projekt keretében az alábbi eszközbeszerzések valósultak meg:

 

1. KOMORI GL 540 C íves ofszet nyomdagép beszerzése: az egészségipar számára gyártott termékekhez dedikált nyomdagép üzembe állítása volt kívánatos, az alacsony migrációjú és szagszegény festékek, valamint az antimikrobális lakk folyamatos, gépmosás nélküli alkalmazásának biztosítása érdekében. A KOMORI GL 540 C íves ofszet nyomdagép öt nyomóművel, az antimikrobális lakk felvitelére alkalmas lakkozó művel valamint UV előkészítéssel rendelkezik, illetve 16500 ív/óra maximális nyomtatási sebessége garantálja a gyártáshoz szükséges kapacitást.

 

2. Guanming SW-1050G termofóliázó berendezés beszerzése: a gyártókapacitás növelésével az antimikrobális lakkozás mellett lehetőség nyílik a termofóliázó berendezés üzembe helyezésével az antimikrobális fólia alkalmazására.

 

3. LK106MT automata stancoló-prégelő gép beszerzése: hologram fólia alkalmazásával biztosítja a hamisítás elleni védelmet, ezzel növelve a biztonságot és segítve a védekezés következő szakaszát.

 

A projekt kapcsolódása cégünk tevékenységéhez:

 

Társaságunk a folyamatban levő beruházásaink által az egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari csomagolóanyagok gyártásához igazítja termelési kapacitásait, amely egy magasabb higiéniai követelményeknek megfelelő belső környezetet és kialakítást kíván meg. Ennek érdekében az ingatlan

HACCP és BRCGS követelményeknek megfelelő felújítása és kialakítása szükséges a Megrendelők magas minőségi szintű kiszolgálásának támogatására. A projekt célja, hogy jelenlegi csomagolóanyaggyártási tevékenységünket és az azzal kapcsolatos szervezési tevékenységet valamint az azt kiszolgáló szervezet működését magasabb szintre emeljük és megvalósításával valós igényekhez igazodó megoldásokat vezessünk be mindennapi életünkbe és gyártási tevékenységünkbe valamint az azokat rendszer szinten szabályozó környezetbe. Célunk volt az erőforrás-hatékonyság javulás elérése valamint az előállított termékek/szolgáltatások minőségi színvonalának Megrendelői elvárásoknak megfelelő szintre fejlesztése ezzel üzleti céljaink megvalósításának elősegítése.

 

A projektről bővebb információt a https://boxprint.hu/ oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Fazekas Attila
ügyvezető igazgató
attila.fazekas@boxprint.hu
30/9192930

 

boxprint